Linkovi

Smijeh najbolji lijek - potvrdjuje tim američkih kardiologa


Izreku da je smijeh najbolji lijek kao tačnu potvrdio je i jedan američki ljekarski tim kardiologa. Najnovije istraživanje ovog ljekarskog tima javnosti je predstavljeno na konferenciji održanoj u Orlandu, savezna država Florida. Izvještava novinarka Glasa Amerike Carol Pearson.

Ovo nije klasična laboratorija. Ovo je sala u kojoj se prikazuju, stare, dobre komedije. Istraživači sa medicinskog fakulteta Univerziteta Maryland mjerili su rad arterija kod volontera koji su uživali u komedijama. Evo i rezultata.

Robert Vogel, kardiolog: Po prvi put smo uspjeli pokazati da smijeh, pozitivne emocije, poboljšavaju zdravlje vaših arterija.

Ljekar Robert Vogel, kardiolog sa univerziteta Maryland, kaže da, kada se ljudi smiju, njihove artertije se šire, tako da krv bolje cilkulira tijelom.

Ljekar Michael Miller je predvodio ovo istraživanje.

”Kada se pojača cirkulacija krvi, to je bolje za vaše srce i ostale organe jer im dostavljate dodatni kisik.“

Istraživači kažu da smijeh smanjuje proizvodnju hormona koji uzrokuju stres. Smijeh od srca može toliko koristiti arterijama kao da ste trčali 20 do 30 minuta. Ljekari ne znaju koliko traje korisnost smijeha, ali je istraživanje pokazalo da je ovo sigurno jedan od najboljih lijekova.

XS
SM
MD
LG