Linkovi

Mića Stanišić stigao u pritvor Haškog tribunala


Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova republike srpske, Mića Stanišić iz Beograda stigao u pritvor u den Hagu. Kako nam je javio naš dopisnik Elvir Bucalo, očekuje se da će se Mića Stanišić prvi put pred haškim sudijama pojaviti početkom naredne sedmice kada će se i izjasniti o navodima optužnice koja ga u 10 tačaka tereti za ratne zločine.

Ured visokog predstavnika (OHR) pozdravlja današnje prebacivanje Miće Stanišića u Hag. U saopćenju se navodi da je Stanišić optužen za teške zločine za koje mora odgovarati pred Tribunalom. Njegovo prebacivanje u Haški tribunal drugo je po redu koje je obavila Republika Srpska i još jedan znak da vlasti RS-a, devet godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, počinju ozbiljno shvaćati svoje obaveze prema Tribunalu.

Istovremeno u Banja Luci, kako nam je javio Dragan Stegić, predsjednik Vlade Republike Srpske, Pero Bukejlović danas je pozdravio dobrovoljnu predaju Miće Stanišića Haškom tribunalu, naglasivši da je to novi doprinos saradnji vlasti Republike Srpske sa Hagom.

Gospodin Bukejlović je poručio da je Vlada Republike Srpske opredjeljena da i u narednom periodu nastavi sa tim aktivnostima i izrazio uvjerenje da će uskoro biti i novih rezultata u smislu predaje ili hapšenja optuženih za ratne zločine u ovom entitetu.

Inače, danas je u den Hag, u pratnji Miće Stanišića, otputovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević.

XS
SM
MD
LG