Linkovi

Da li su muškarci bolji od žena u matematici i znanostiZnanstvenici postavljaju pitanje da li su muškarci bolji od žena u matematici i znanosti? Početkom ove godine je predsjednik jednog od vodećih američkih Univerziteta izazvao kontroverznu debatu kada je izjavio da postoji razlika između mozga muškarca i žene, a za što je kao dokaz naveo manji broj žena na na odsjecima za matematiku i znanost
prestižnih fakultetima .

Predsjednik Univerziteta Harvard, Lawrence Summers je bio izložen brojnim osudama, i čak doveo u pitanje svoj posao, kada je izjavio da je postojanje malog broja žena inženjera i znanstvenica, posljedica genetičkih razlika intelektualnih sposobnosti među polovima. Međutim, ima i onih koji misle da je on u pravu. Neki stručnjaci smatraju da su njegove primjedbe vrijedne i da se znanstveno mogu dokazati.

Mislim da nije nesuvislo to što on tvrdi, kaže profesor psihologije David Geary sa univerziteta Missouri.

”On je kazao šta misli medjutim ljudi ne žele to čuti. Zvaničnici univerziteta već diskutiraju o njegovoj ideji.“

Istraživanja pokazuju da, u prosjeku, mozgovi muškaraca imaju bolje vizualne aktivnosti, kao što je stvaranje slike o tridimenzionalnom objektu u mozgu, što je bitno u fizici i inženjerstvu. Istraživanje je isto tako pokazalo da mozgovi žena imaju neke druge prednosti.

Neurolog, ljekar Raquel Gur kaže da je ovo viđenje djelomično zasnovano na evoluciji, čak iz vremena kada su muškarci lovili, a žene čuvale djecu.

”Muškarci su dane provodili u savanama i džunglama tragajući za hranom, te su razvijali osjećaj za kretanje u prostoru. U protivnom, ne bi se znali vratiti.“

Nancy Andraesen , medjutim, kaže da muškarci i žene imaju različite mozgove, ali da je tome razlog društveni utjecaj, a ne njihova prirodna sklonost.

”Meni je kao djetetu govoreno da se odlikujem retoričkim sposobnostima, ali da nikada neću uspjeti kao znanstvenica, pa evo me danas, vrlo sam uspješna u svom poslu.“

Međutim, čak i najveći zagovarači teorije prirodne sklonosti kažu da bi smanjivanje diskriminacije dovelo do otvaranja većih mogućnosti za žene u nauci i inženjerstvu.

XS
SM
MD
LG