Linkovi

Ljudska prava u Saudijskoj Arabiji i dalje na niskom nivou


U posljednjem izvještaju State departmenta o poštivanju ljudskih prava se ističe se da je poštivnje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i dalje na niskom nivou, da se ozbiljnaa krsenja tih prava i dalje nastavljaju,mada je zabilježen izvjestan napredak.

Saudijska Arabija je monarhija u kojoj nema političkih partija i njeni građani nemaju pravo da biraju vladu. Saudijske snage sigurnosti nastvljaju da zlostavljaju uhapšene i zatvorenike i nasumice hapse ljude i drže ih u samicama.

Među uhapšenim su oni koji su se zalagali za liberallizaciju represivnog sistema Saudijske Arabije. Abdul Rahman Al- Lahem je advokat za ljudska prava i pravni savjenik trojice vodećih saudijskih reformatora uhapšenih u martu 20004.god. Gospodin Al-Lahem zatvoren u novembru pod optužbom da je kritikovao vladinog zvaničnika, da radi protiv vlade i da je prekršio zabranu da razgovara sa predstavnicima međunarodnih medija. Prije toga gospodin al-Lahem je bio uhapšen nekoliko puta nakon što je u intervjuu koji je dao za arapsku satelitsku televizijsku stanicu al-Jazeera pozvao na demokratske reforme i uspostavljanje ustavotvorne monarhije u Saudijskoj Arabiji.

Predsjednik George W. Bush pozdravio je održavanje prvih u seriji opštinskih izbora u Saudijskoj Arabiji i tražio da se naprave dalji koraci u pravcu reformi ukljucujuči tu ucešće žena u demokratskim procesima.

Sjedinjene države, rekao je gospodin Bush, pozivaju evropske i druge demokratske zemlje da pomognu u promociji demokratskih promjena na Srednjem istoku.

”Da bi bilo nade na Srednjem istoku potrebno je da dođe do promjene u načinu razmišljanja u glavnim gradovima velikih demokratskih zemalja, uključujuci tu Washington. Do sada je trebalo postati jasno da opravdavanje i podržavanje tiranije zarad stabilnosti neke zemlje može voditi samo nepravdi, nemirima i tragediji.“

Sadašnje autoritativne vladavine, rekao je predsjednik Bush nemaju budućnosti i to su poslednji trzaji sramne prošlosti.

XS
SM
MD
LG