Linkovi

Sud za ratne zlocine u Sarajevu


Ako slucaj granatiranja Mostara od strane generala Perišica nikada ne bude pokrenut na Haškom tribunalu, ne vidim zašto BH vlasti ne bi pokrenule vlastitu istragu i podigle optužnice na upravo danas inauguriranom sudu za ratne zlocine u Sarajevu - kaže za Glas Amerike Kathy Ward iz Medjunarodne grupe za krize. Gospodja Ward prvo komentira znacaj današnjeg otvaranja novog sudkog odjela za procesuiranje ratnih zlocina:

Mislim da je ovo izuzetno važan dan, i dan na koji bi svi u BIH trebali biti ponosni, ali i oni koji su pomogli da do ovoga dodje. Ovaj cu sud u smislu sudjenja ratnim zlocinima znaciti jako mnogo. Haški ce tribunal sada moci prebacivati slucajeve u BIH, a država Bosna i Hercegovina dolazi na celu nastojanja u cijelom regionu da preuzme na sebe dio odgovornosti. ovo je takodjer važno za sposobnost Bosne i Hercegoivne da sama procesuira optužbe za ratne zlocine koje dolaze iz same zemlje, ne samo one koje bi Haški Tribunal prenosio na sudove u BiH. Ovo je jednostavno fantasticno. ...Veliki izazov, ali i velika prilika.

VOA: Kada govorite o izazovima - kako biste prokomentirali brige koje postoje da ce mala, lokalna politika pokušati utjecati na rad sudija i ovog suda?

Naravno da politika uvijek pokušava utjecati na sudije, pogotovo kada su u pitanju važniji slucajevi - bez obzira je li to u Sjedinejnim Državama , Francuskoj ili u Sarajevu...Taj rizik postoji. Medjutim, mislim da ovisi o samim sudijama i o onima koji im služe kao podrška - da se pomogne da se sud u cjelini izolira od takve vrste pritiska. Ja mislim da je to mogucno.

Ako se sudjenja na ovom sudu budu vodila na pošten nacin koji štuje vladavinu prava, taj sud ne samo da ce ojacati poštivanje prema pravosudju i vladavini prava u BiH, nego ce pomoci ljudima da shvate da se i u BIH mogu procesuirati slucajeve bez miješanja politike, pomoci im da steknu vjeru u pravosudje.

VOA: General Perišic je danas pred Haškim tribunalom izjavio da nije kriv.Ocigledno je da u optužnici protiv generala Perišica, medjutim, nema ni rijeci o Mostaru, usprkos tome što se zna da je on osobno odgovoran za granatiranje tog grada, dio njegova uništenja i ubijanje njegovih gradjana. Možete li to objasniti?

Ne znam dovoljno o internim nacinima na kojim su tužitelji pravili optužnicu za Perišica, ne znam na osnovu cega je donosena finalna odluka - je li razlog možda da tužitelji nisu predocili dovoljno dokumentacije za Mostar, ili su sudije Tribunala zakljucili da dokumentacija nije dovoljno jaka za podizanje optužnice...Podsjecam da je ranije bilo slucajeva gdje su optužnice amendirane.

VOA: Biste li služili da je mogucna izmjena optužnice ukoliko bi se dokumentacija Tribunalu za Mostar podnijela od samoga grada - bilo grupe gradjana, bilo nekog drugoga tijela ?

To ovisi od tužitelja. Ako ljudi imaju dovoljno dokaza i dokumentacije, ne može odmoci da se barem takvo što razmotri, da se tužiteljima prezentira ; hoce li tužitelji s tehnicko-pravne strane tada odluciti da je to dovoljno da se preda Sudu, je drugo pitanje. Medjutim, ako se slucaj Mostara nikada ne pokrene na Haškom tribunalu, mislim da ne postoji ništa što bi bilo prepreka lokalnim, BH vlastima da pokrenu vlastitu istragu i eventualno podignu optužnicu kod upravo ove nove danas inaugurirane sudske komore, zakljucuje Kathy Ward iz Medjunarodne grupe za krize.

XS
SM
MD
LG