Linkovi

Najviši zvaničnici Pentagona nisu ni naredjivali niti ohrabrivali zlostavljanje zatvorenika


U jednom novom američkom izvještaju iznesen je zaključak da najviši zvaničnici Pentagona nisu ni naredjivali niti ohrabrivali zlostavljanje zatvorenika u američkom zarobljeništvu.

Vladini zvaničnici koji su imali priliku da pročitaju taj izvještaj kažu da se za zlostavljanja koja su se dešavala okrivljuju zapovjednici nižeg ranga, uz zbunjenost oko pravila isljedjivanja koja su više puta mijenjana.

Viceadmiral Albert Church izvršio je kontrolu tehnika isljedjivanja američkih zatvorenika i svoje nalaze danas predočava senatskom Komitetu za oružane snage.

List Washington Post navodi da pomenuti izvještaj najvećim dijelom sumira brojne prethodne istrage i da ustvari baca malo novog svjetla na kontroverzu oko zlostavljanja zatvorenika od strane američkih snaga.

Dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava nedavno su sudu tužile ministra odbrane Donalda Rumsfelda tvrdeći da je on bio taj koji je odobrio oštrije tehnike isljedjivanja i koji nije ništa učinio da zaustavi zlostavljanje zatvorenika kad je saznao da se to dešava.

XS
SM
MD
LG