Linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Čovića, člana Predsjendištva BiH


Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i još šest osoba za krivična djela u slučaju višemilionske utaje poreza i davanje mita.

Pored Čovićeve, potvrđena je i optužnica protiv predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića, vlasnika Mesne industrije "Lijanovići" Joze, Mladena, Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, te profesora prava Zdravke Lučića.

Optužnica ih tereti po 13 tačaka, a, osim Tadića, ostali su optuženi i za krivično djelo organizovanog kriminala.

U opužnici se navodi da su Lijanovići od 2000. do 2002. godine izbjegli plaćanje 27,7 miliona KM specijalnih poreza, koji ni do danas nisu izmireni.

Braća Ivanković Lijanović optuženi su za krivotvorenje isprava, zloupotrebu ovlaštenja u privredi i utaju poreza, dok je Jozo Ivanković optužen i za ometanje rada pravosuđa i davanje mita.

Optužnica četvorici braće i Lučiću na teret stavlja i krivična djela davanje poklona ili drugih oblika koristi, dogovor za učinjenje krivičnih djela, organizovani kriminal.

Tadića optužnica tereti za zloupotrebu položaja i primanje poklona ili drugih oblika koristi.

Čovića optužnica tereti po četiri tačke za zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi, saučesništvo u davanju poklona ili drugih oblika koristi, kao i dogovor za učinjenje krivičnog djela i organizovani kriminal.

U optužnici stoji da je za nezakonito vršenje dužnosti Čović od Lijanovića primio poklone ili druge oblike koristi u iznosu koji premašuje 1.000.000 KM, uključujući nekoliko značajnih isplata gotovine, vozila "mercedes" i luksuznog stana.

Navodi se da je Čović kao ministar finansija FBiH dvjema odlukama iz 2000. godine omogućio nezakonito izuzeće kompleksu firmi Lijanovića od plaćanja posebnih poreza i prelevmana na uvoz roba, uključujući i mesne proizvode, čime je nanesena ozbiljna ekonomska šteta privredi BiH.

Tužilac Mats Matson je za suđenje preložio saslušanje 87 svjedoka, kao i 53 pisana dokumenta.

Povodom potvrđivanja optužnice protiv člana predsjedništva BiH Dragana Čovića, OHR je ponovio ranije izrečeni stav da se od lica koja su na izvršnim funkcijama "sa bitnim uticajem na povjerenje građana i ugled BiH u inostranstvu" očekuje da podnesu ostavku ukoliko su osumnjičeni za krivična djela.

XS
SM
MD
LG