Linkovi

EU: Nema suglasnosti o početku pregovora sa Hrvatskom


Kako se i očekivalo, ambasadori članica Evropske unije danas u Briselu nisu postigli saglasnost o početku pregovora sa Hrvatskom - odluka je došla nakon pisma glavne tužiteljice, Carle del Ponte evropskom Predsjedništvu, u kojem je ona saradnju Zagreba sa Tribunalom ocijenila kao nedovoljnu.

Članice Unije su, na osnovu toga, izjasnile se ili složile sa zaključkom da treba odgoditi početak pregovora, planiran za 17. mart. Medjutim, neki od političkih posmatrača u Briselu navode i mogućnst da bi eventualni novi dokazi angažovanja hrvatskih vlasti na hvatanju odbjeglog generala Ante Gotovine, mogli u posljednjem trenutku promijeniti tok stvari u korist zvaničnog Zagreba.

S tim u vezi, najavljuje se i novi dokument iz kancelarije glavne tužiteljice, koji bi se zasnivao na posljednjem, obimnom izvještaju hrvatske vlade o tome šta je do sada učinjeno u protrazi za bjeguncem.
U svakom sluccaju, očekuje se da će se ambasadori članica Unije još jednom sastati početkom naredne sedmice, neposredno pred ministarski skup 16. marta u Briselu. Biće to još jedna, posljednja prilika za, ili potvrdu današnjeg stava, ili otvaranje vrata Hrvatskoj da započne finalne pregovore o pridruženju Evropskoj uniji.


XS
SM
MD
LG