Linkovi

Dobrovoljna predaja bivšeg kosovskog premijera novi iskorak za budućnost Kosova


Dobrovoljna predaja bivšeg kosovskog premijera Tribunalu u Hagu i odsustvo bilo kakvog nasilja nakon otvaranja optužnice protiv njega dokaz je ogromnog iskoraka ka budućnosti za spornu pokrajinu Kosovo, izjavio je danas šef UN-ove misije Soren Jessen Petersen u Prištini.

Bivši zapovjednik OVK, Ramush Haradinaj obavljao je dužnost kosovskog premijera svega tri mjeseca, ali je u pokrajini uživao veliku podršku, dijelom zahvaljujući i ranijem ugledu jednog od najboljih zapovjednika kosovske gerile.

BEKIM SHALA, gradjanin Prištine: Oovo je gubitak za Kosovo i za sve institucije. On je nevin. On je bio najbolji komandant kojeg je OVK imala i on nikako ne zaslužuje da ode u Hag.

Njegova ostavka dovela je do protesta u njegovom rodnom kraju na zapadu Kosova, a i studenti u Prištini su organizovali protestni marš, ali nikakvog nasilja nije bilo.

Tim povodom šef UNMIK-a Soren Jessen Peterson je izjavio: Uprkos tome što je to za Kosovo bio ogroman gubitak, činjenica da je Ramush Haradinaj dobrovoljno dao ostavku i otišao u Hag i u isto vrijeme način na koji je Kosovo prihvatilo taj šok, kako je suspregnuto ogorčenje Kosovara i to da nije prekršen zakon i red u tom teškom času pokazuje, mislim, da je Kosovo učinilo veliki korak na svom putu ka razgovorima o konačnom statusu pokrajine, krajem godine.

Činjenica je, mislim gola je činjenica da je Kosovo za 24 sata riješilo jedno pitanje vezano za Tribunal u Hagu, za jednu optužnicu, dok se druge zemlje u regionu još uvijek bore s tim problemom, evo 6. godinu nakon rata, rekao je najviši UN-ov zvaničnik za region Kosova.

XS
SM
MD
LG