Linkovi

Predsjedništvo EU pozdravilo odluku Haradinaja


Predsjedništvo Evropske unije je danas, povodom objavljivanja haške optužnice protiv Ramiša Haradinaja, pozdravilo njegovu odluku da napusti čelo kosovske vlade i preda se Tribunalu.

Ovom prilikom luksemburško predsjedništvo Unije poručuje da je saradnja sa Hagom ključ napredovanja prema Evropi za cijeli balkanski region. Uz to, pozivaju se svi na Kosovu i ostatku regiona da ne koriste činjenicu da je Haradinaj optužen za ostvarenje vlastitih ciljeva. Svako nasilje je neprihvatljivo, upozorava zvanični Brisel, naglašavajući da bi takav razvoj prilika odgodio neophodne reforme i cijeli politički proces.

Političke snage na Kosovu se pozivaju da hitno oforme novu vladu koja će biti u stanju da nastavi sa primenom standarda koje je postavila medjunarodna zajednica.

U tom svjetlu se naglašava odlučnost Unije da da sredinom ove godine analizira ostvareni progres - korake prema odredjivanju konačne kosovske budućnosti će odrediti progres prema standardima, ukazuje se u stavu evropskog predsjedništva, koje podvlači da se Kosovo neće vratiti u situaciju kakva je bila prije 1999. godine.

XS
SM
MD
LG