Linkovi

Od Libana do Avganistana demokratija se širi zemljama Srednjeg istoka


Od Libana do Avganistana demokratija se širi zemljama Srednjeg istoka. “Čuje se truba slobode, a trubom se nikada ne oglašava poraz” - istakao je američki predsjednik George W. Bush i dodao: Do sada je trebalo biti jasno da autoritativna vladavina nema budućnosti i da su to poslednji trzaji sramne prošlosti. Trebalo bi biti jasno da slobodne zemlje ne stagniraju i vremenom postaju sve snažnije jer pružaju mogućnosti za razmah kreativnosti i preduzimljivost svojih naroda.

Trebalo bi takođe biti jasno da ekonomski napredak zahtijeva političku modernizaciju ukljucujuči tu i poštenu, reprezentativnu vladu i vladavinu zakona. Trebalo bi biti jasno da nijedno drušstvo ne može napredovati sa samo poolovinom svoga talenta i energije i da napredak zahtijeva puno učešće žena.

Poslednjih mjeseci održani su izbori u Iraku, Avganistanu i na palestinskim teritorijama. Gornji dom egipatskog parlamenta, usvojio je amandman na ustav kojim su odobreni izbori za predsjednika na kojima se po prvi put kandiduje nekoliko kandidata. Saudijska Arabija napravila je probni korak održavanjem prvih u seriji opštinskih izbora. Sada je na zemljama svijeta, a podrže ovaj istorijski progres, naglasio je predsjednik Bush.

”Do sada je trebalo biti jasno da su decenije opravdavanja i podržavanja tiranije donijele samo nepravdu, nestabilost i tragediju. Trebalo bi biti jasno da napredak demokratije vodi ka miru jer vlada koja poštuje prava svojih građana također poštuje prava svojih susjeda. Trebalo bi biti jasno da je najbolja protuteža radikalizmu i teroru, tolerancija i nada u prijatnom i slobodnom društvu. Naša obaveza je sada jasna: zbog naše vlastite sigurnosti, sve slobodne zemlje moraju stati uz demokratske snage i snage pravde koje su počele da transformišu Srednji istok.

Sada okupiranom Libanu treba dozvoliti da osjeti korist od te promjene. Sirija, rekao je predsjenik Bush, mora povući svoje trupe iz Libana, kako bi se u aprilu tamo mogli, odrzati slobodni izbori.

Aludirajući na masovne demonstracije koje su pocele ubrzo nakon, atentata na bivšeg libanskog premijera Rafika, Hariria, gospodin Bush je reakao “Cijeli svijet je svjedok vaše akcije, poduzete u ime savjesti. Svijetla budućnost Libana je u vašim rukama zbog vaše hrabrosti. Sloboda će nadvladati u Libanu.”

XS
SM
MD
LG