Linkovi

Vlada RS spremna da počne isplate ratnih šteta


Vlada Republike Srpske je spremna da počne rješavati problem isplate ratnih šteta što potvrđuje i današnje usvajanje Nacrta zakona o utvrđivanju materijalne i nematerijalne štete u periodu od 20.maja 1992. do 19.juna 1996.godine.

Saopštio je ovo danas u Banjaluci nakon sjednice entitetske Vlade, ministar odbrane Republike Srpske, Milovan Stanković.

»Vama je poznato da je podneseno oko 45.000 tužbenih zahtjeva preko Ministarstva odbrane za materjalnu i nematerijalnu štetu, da je od tih zahtjeva negdje oko 4.500 riješeno, znači procesuirano i stoje pravosnažna rješenja čije je izvršenje odloženo važećim zakonskim propisima. Riječ je o iznosu koji smo mi pokušali u Ministarstvu odbrane da kvantificiramo, negdje oko 7 milijardi i kusur maraka. Zakonom o izmirenju unutrašnjeg duga predviđeno je da je za ove namjene moguće obezbjediti šest stotina miliona konvertibilnih maraka.«

Stanković, međutim, naglašava da će se stvarna cifra tek utvrditi te da je realna isplata tek jedne trećine ove sume.

»Sav posao bi trebao da se završi, znači posao verifikacije, do kraja 2007.godine nakon čega bi se došlo do ukupnih iznosa i onda bi se pristupilo, u skladu sa Zakonom o izmirenju unutrašnjeg duga, izdavanju određenih vrijednosnih papira koji bi dospjevali u rokovima kako je to propisano zakonom.«

Ministar odbrane Milovan Stanković je istakao da se ovaj zakon neće odnositi na već izvršene presude ili odbijene tužbe kao ni na državna preduzeća.

XS
SM
MD
LG