Linkovi

Odlazak još jednog od trojice velikih američkog TV novinarstva


Jedan od najpoznatijih američkih novinara, voditelj večernjih vijesti tv mreže CBS sinoć je imao svoj posljednji show. Nakon 24 godine kao voditelj Vijesti ostaje u CBS kao reporter. Karijera ovog danas 74-ro godišnjeg novinara, je povremeno bila kontroverzna.

Amerikanci vole da čuju vijesti od ljudi kojima vjeruju, zato televizijske mreže kada jednom odaberu voditelja ključnih večernjih vijesti on ostaje godinama. Dan Rather je ostao najduže, 24 godine.
Sinoć se konačno oprostio od gledatelja:

Dan Rather: I ja vam se duboko zahvaljujem, svima vama, što ste nas puštali u vaše domove, iz noći u noć. Bila je to privilegija koju nikada nismo olako uzimali.

Pokrivao je dogadjaje širom svijeta, borbu za gradjanska prava, politiku, rat, i oluje, kao na Floridi, na primjer.

Dan Rather kaže da je prije svega reporter, a tek onda voditelj, i uvijek teksašanin. Ključni trenuci njegove karijere bili su na terenu.

”Mi upravo imamo izvještaj od našeg dopisnika, Dana Rathera u Dallasu i on je potvrdio da je predsjednik Kennedi mrtav.“

Čuvenog Waltera Cronkita, koga koji je tada najavio izvještaj iz Dalasa, kasnije je na mjestu voditelja zamjenio Dan Rather, koji je u medjuvremenu pokrivao brojne druge dogadjaje.

Reputacija Dana Rathera i mreže CBS je počela da pati nakon što su eksperti doveli u pitanje legitimnost dokumenta o kojem je u svom show programu govorio Dan Rather, sugerirajući da je predsjednik Bush imao privilegirani tretman tokom službe u Nacionalnoj gardi Texasa, u vrijeme Vijetnamskog rata. Kada CBS nije mogao dokazati autentičnost dokumenta, producent te priče je otpušten, a od trojice urednika u CBS su zatražene ostavke. Mnogi konzervativci su kazali da taj izvještaj dokazuje da je Dan Rather pristran liberalizmu.

Još 1974 Rather je navukao bijes Republikanaca tokom razgovora sa predsjednikom Richardom Nixonom, i ponovo 1988 kada je intervjuirao George Busha, starijeg. U novije vrijeme je privukao pažnju kao voditelj Vijesti u kojima su prvi put objavljene slike mučenja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu.

Odlazeći iz voditeljske stolice, ovaj 74-ro godišnjak je još uvijek pun elana i optimizma.

”Vjerujem da moj najbolji rad tek predstoji. Nadam se da je on predamnom.“

XS
SM
MD
LG