Linkovi

Sirijiski plan polovičnog povlačenja iz Libana je nedovoljan


Sirijski i pro-sirijski, libanski zvaničnici su objavili da će se sirijske snage povući iz isočnog Libana do kraja marta mjeseca. Saopštenje je uslijedio kao odgovor na proteste hiljada Libanaca koji su zahtijevali da se okonča sirijska umješanost u njihovu zemlju i izvrši potpuno povlačenje sirijskih trupa.

Protesti su počeli 28. februara, dvije sedmice nakon atentata izvršenog na libanskog bivšeg premijera Rafika Hariria. Nakon toga Sjedinjene države i Francuska su izdale zjedničko saopštenje u kojem pozivaju Siriju da se povuče iz Libana.

I Saudijsaka Arbija je pozvala Siriju da se povinuje rezoluciji Vijeća sigurnostiUN-a petnaest-pedese i devet kojom se od svih stranih snaga traži da napuste Liban.

Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je rekao da je sirijski plan za postepenim povlačenjem trupa prema njegovim riječima polovična mjera, koja je nedovoljna.

”Rezolucija Vijeća sigurnosti petnaest-pedeset i devet je bila veoma jasna i kaže da sve strane trupe treba da napuste Liban. Libanski narod protestvuje na ulicama izražavjući želju da žive u suverenoj i nezavisnoj zemlji slobodnoj od miješanja sa strane i prijetnji. Medjunrodna zajdnica je veoma jasno dala do znanja sirijskoj vladi da se treba momentalno i potpuno povinovati rezoluciji UN-a.“

Predsjednik George W. Bush je rekao da Sjedinjene države i Evropa zajedno stoje uz libanski narod.

”Sjedinjene države i Franuska usko su saradjivale da se usvoji rezolucija Vijeća sigurnosi petnaest-pedeset i devet. Ovom rezolucijom se traži poštivanje suveriniteta Libana, povlačenje svih stranih trupa, i održavanje slobodnih i poštenih izbora bez stranog utjecaja. Svijet se sada oglasio jednoglasno kako bi se osiguralo da su demokratija i sloboda dobile šansu da procvjetaju u Libanu. Francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer Tony Blair i njemački kancelar Gerhard Schroeder, svi su oni pozvali Siriju da se povuče iz Libana.

Predsjednik Bush je rekao sirijsko povlačenje trupa i pripadnika obavještajne službe iz Libana će pomoći da predstojeći libanski parlamentarni izbori budu slobodni i pošteni.

XS
SM
MD
LG