Linkovi

Zašto se u Hagu general Perišić ne tereti za Mostar i Hercegovinu?!


U Mostaru su uslijedile žestoke reakcije nakon objavljivanja optužnice protiv srbijanskog generala Momčila Perišića, u kojoj se ovaj general ne tereti za zločine koje su snage pod njegovom komandom 1992. godine počinile na području Hercegovine.

Ogorčenje, zabrinutost i iznenađenje – tako bi se ukratko mogla sabrati većina reakcija koje su u Mostaru uslijedile nakon objavljivanja optužnice protiv generala Momčila Perišića.

«Iznenađeni smo, prije svega kriterijima po kojima je Tužilaštvo Hašog tribunala protiv generala Momčila Perišića podiglo optužnicu, a koja ne sadrži sve ono što su građani Mostara i drugih hercegovačkih gradova proživljavali početkom devedesetih godina», kaže se između ostalog u reakciji HDZ-a BiH.

U SDA smatraju da je optužnica protiv generala Perišića izazvala zabrinutost svih građana Mostara i Hercegovine, te postavljaju pitanje zašto se inače zaobilaze svi oni koji su počinili zločine u Mostaru.

«Znamo svi kako je Mostar bestijalno granatiran, uništavan i ljudi i objekti», izjavio je uz ostalo potpredsjednik SDA u Mostaru, Murat Ćorić.

U Stranci za BiH taklo nešto smatraju nedopustivim. «Bili smo svjedoci zvjerstava koje su počinjene u aprilu 1992. godine.. Nema nijednog Mostarca koji se ne sjeća telefonskih poziva generala Perišića, koji se javljao uživo u program lokalnog radija i prijetio granatiranjem», rekao je uz ostalo prvi čovjek Stranke za BiH u Mostaru, dr Safet Omerović.

U SDP-u pitaju da li izostavljanje perioda od aprila 1992. do augusta 1993. godine iz optužnice zaista znači da se zločini počinjeni od strane Perišića i njegovih vojnika nisu ni dogodili? Da li je moguće da je Mostar još jednom poslužio kao moneta za potkusurivanje?», kaže se uz ostalo u SDP-ovom saopštenju.

Žestoko su reagovale i sve boračke organizacije. «Jedinice Korpusa, kojim je komandovao general Perišić, napravile su genocid u Stocu, Čapljini, Gacku, Nevesinju i ne možemo vjerovati da optužnica protiv tog generala ni u jednoj tački ne govori o Mostaru», rekao je uz ostalo predsjednik Jedinstvene organizacije boraca, Zijad Mušić.

XS
SM
MD
LG