Linkovi

Na svih 13 tačaka optužnice general Perišić u Hagu odgovorio: Nisam kriv


Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije omčilo Perišić izjavio je danas, na svom prvom pojavljivanju pred haškim sudijama da nije kriv zazločine nad Bošnjacima i Hrvatima, kakve mu pripisuje optužnica Tribunala.

Optuženi Perišić je danas pred Sudskim vijećem 13 puta ponovio: Časni sude, nisam kriv.

Toliko je i tačaka optužnice koja mu na teret stavlja zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja- ključne tačke su genocid u Srebrenici, opsada i granatiranje Sarajeva i granatiranje Zagreba.

Optuženi je, prena navodima optužnice, "pomagao i omogućavao" ubistva, nehumane postupke i napade na civile u Sarajevu i Zagrebu, te progon, ubistva, istrebljenje i druga nehumana djela nad Bošnjacima Srebrenice.

S obzirom na ulogu i svesrdnu pomoć koju su srpske snage u Krajini u Hrvatskoj i RS imale od jugoslavenske vojske, Perišića optužnica, jedna od najtežih do sada izdatih, smatra nadredjenim oficirskom kadru ovih formacija, uključujući i Ratka Mladića.

Tako se tvrdi da je Perišić bio upoznat sa Mladićevim planom da jula 1995. godine napadne srebreničku enklavu, zaštićenu od strane UN-a, kao što je i znao da će "neki pripadnici VRS" biti uključeni u progone i ubistva...

Optuženi je, prema tužiteljima, pomagao i omogućavao višegodišnju opsadu, granatiranje i snajpersku vatru na Sarajevo. Kampanju su provodile jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa, kojima su zapovjedali Perišićevi potčinjeni- Ratko Mladić i neposredni zapovjednici, Stanislav Galić i Dragomir Milošević...

Sva djela za koja se tereti Perišić su, naglašava optužnica, dio raširenog i sistematskog napada na Bošnjake, Hrvate i ostalo ne-srpsko stanovništvo u dijelovima Hrvatske i Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG