Linkovi

Osumnjičenim teroristima dozvoljena kupovina oružja


U Americi je tek provedenim istraživanjem utvrdjeno da je većem broju osumnjičnih terorista bilo dozvoljeno da kupe oružje u Sjedinjenim Državama. Naime, u Americi jena snazi zakon kojim se ne zabranjuje da osobe sa liste osumnjičenih terorista kupuju oruježje.

Prošle godine oko 40 osumnjičenih terorista ušli su u prodavnice oružja i kupili oružje, bez obzira što su na vladinoj listi osumnjičenih.

Prema američkom zakonu to je sasvim legalno. Ilegalnim imigrantima, osudjivanim za kriminal, i mentalno oboljelim je zabranjeno prodati oružje, ali osumnjičeni za terorizam imaju zeleno svijetlo.

Predsjednik Bush je u više navrata potvrdio svoj zavjet da će se boriti protiv terorizma i zaštititi američki narod.

Bez obzira koliko će dugo trajati i koliko će taj zadatak biti težak mi ćemo se boriti protiv neprijatelja i otkloniti sjenku straha, rekao je predsjednik Bush.

Medjutim, novo vladino istraživanje ukazuje na rupe u zakonu i ponovo pokreće pitanje ko i kako može kupiti oružje u Americi.

Frank Lautenberg, senator: Ko insistira na zaštiti prava osoba sa liste osumnjičenih terorista da mogu kupiti oružje. To je neka vrsta okretanja nazad prema lobiju za oružje.

Medjutim, iz Nacionalnog udruženja za oružje kažu da zakon dobro funkcionira, jer ukoliko osoba sa vladine liste osumnjičenih kupi oružje, kroz sistem provjere FBI-a zvaničnici za borbu protiv terorizma će biti obavješteni.

Wayne LaPierre, National Rifle Association: Svaki gradjanin ima jednaka zakonska prava, svaki gradjanim ima slobode garanatirane Ustavom.

FBI može spriječiti teroriste da se ukrcaju na avion, ali ne može ih spriječiti da kupuju oružje. Zagovornici kontrole oružja kažu da je i to, samo po sebi, dokaz da su potrebna oštrija zakonska ograničenja.

Direktor FBI-a, Robert Mueller je kongresnom podkomitetu rekao da bi možda zakon trebalo izmjeniti i...

”Kada saznamo da je neko sa liste osumnjičenih kupio oružje mi to pratimo.“

Neki vjeruju da su ograničenja koja je FBI uveo kroz vladinu listu osumnjičenih beskorisna.

Skip Brandon, bivši šef FBI za borbu protiv terorizma kaže: I dok tu bez sumnje postoji predpostavka nevinosti, sassvim je jasno da mi sada živimo u drukčijem vremenu. Mi živimo u vremenu u kojem su se ljudi zakleli da nas ubijaju.

Zakon, koji je usvojen prošle godine, zahtijeva od vlade da u roku od 24 sata uništi dokaze o prodaji oružja.

Senator Frank Lautenberg sada predlaže da se podaci o prodaji oružja čuvaju deset godina. Medjutim, sobzirom na ustavno pravo američkih gradjana da nose oružje, što većina sa ponosom podržava, teško je očekivati skore promjene zakona. Ali, ni zagovornici veće kontrole oružja ne odustaju.

XS
SM
MD
LG