Linkovi

BiH prva zemlja u regionu koja po međunarodnim standardima može krivično goniti osumnjičene za ratne zločine


U Sarajevu je danas inaugurisano Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH i Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH, čime BiH preuzima odgovornost za procesuiranje ratnih zločina.
Inauguraciji su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici, među njima i glavna tužiteljica Haškog Suda Karla del Ponte i predsjednik ovog suda Teodor Meron.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso istakla je da će danas inaugurirane stalne bosanskohercegovačke institucije, građanima zemlje služiti godiana decenijama, sve dok počinitelji ratnih zločina ne dobiju zasluženu kaznu za svoja nedjela.

Glavni tužilac BiH Marinko Jurčević izjavio je da predstoji faza operativnih poslova i teškog rada.
Onima koji su počinili ratne zločine od 1992. do 1995. godine u BiH poručio je da ne treba da se raduju zbog zatvaranja Haškog tribunala jer "danas,kako je rekao, počinje nova faza".

Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun izjavio je da BiH danas postaje prva zemlja u regionu koja po međunarodnim standardima može krivično goniti osumnjičene za ratne zločine.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron izjavio je da suđenja za ratne zločine koja se održavaju blizu mjesta zločina i porodica žrtava najsnažnije odjekuju i najviše utiču na pomirenje i na odvraćanje budućih potencijalnih počinilaca zločina. G Meron je istakao da se Haški Tribunal neće zatvoriti dok se u njemu ne bude suđeno Karadžiću, Mladiću i Gotovini.

Naglašavajući važnost sarajevskog Vijeća za ratne zločine Glavna tužiteljica haškog tribunala Karla del Ponte, istakla je da krivična gonjenja za ratne zločine pred domaćim pravosuđem moraju biti orijentirana prema žrtvi i potaknuta žrtvama.

Svoje obraćanje glavna tužiteljica završila je riječima čuvenom ruskog pisca Solženjicina, koji je i sam prošao kroz užasne patnje Staljinovog režima: «Bez kažnjavanja onih koji su počinili zločine rušimo temelje pravde novim generacijama»

Osude iz Banja Luke

Savez logoraša Republike Srpske danas je osudio prisustvo srpskih zvaničnika otvaranju odjeljenju Suda BiH sa suđenje optuženima za ratne zločine u Sarajevu,pošto se po njihovim tvrdnjama u toj zgradi tokom rata nalazio logor za Srbe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac i ministar pravde BiH Slobodan Kovač su svojim današnjim prisustvom na ceremoniji otvaranja odjeljenja Suda BiH za suđenje optuženima za ratne zločine ponizili i do srži uvrijedili sve bivše logorše koji su tokom rata bili zatvoreni u zgradi u kojoj se sada nalazi Sud BiH. Ističe ovo potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske,Slavko Jovičić.

»Savez logoraša Republike Srpske, najoštrije osuđuje prisustvo srpskih predstavnika iz vlasti prilikom današnjeg otvaranja odjeljenja za procesuiranje ratnih zločina u Sudu Bosne i Hercegovine jer je sud Bosne i Hercegovine smješten u prostor bivše kasarne »Viktor Bubanj koja je u toku rata bila koncetracioni logor u koji su zatvarani Srbi, civili iz Sarajeva. Prema našim podacima kroz taj logor je prošlo preko 5.000 nedužnih Srba.«

Jovičić dodaje da je ovim činom napravljena usluga onima koji su činili ratne zločine.

»Borislav Paravac i Slobodan Kovač su svojim prisustvom otvaranju odjeljenja za procesuiranje ratnih zločina u Sudu Bosne i Hercegovine na taj način, dakle, najbezočniji i najsramotniji način, amnestirali najviše političke i vojne zvaničnike iz reda Bošnjačkog naroda.«

Slavko Jovičić je podsjetio da Savez logoraša još uvijek traga za nekoliko desetina nestalih Srba koji su, po njegovim riječima, tokom rata boravili u nekadašnjoj kasarni, a sada Sudu BiH te da je to osnovni razlog njihovog protivljenja početku suđenja za ratne zločine u danas otvorenim prostorijama.

Savez logoraša Republike Srpske danas je osudio prisustvo srpskih zvaničnika otvaranju odjeljenju Suda B i H sa suđenje optuženima za ratne zločine u Sarajevu,pošto se po njihovim tvrdnjama u toj zgradi tokom rata nalazio logor za Srbe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac i ministar pravde B i H Slobodan Kovač su svojim današnjim prisustvom na ceremoniji otvaranja odjeljenja Suda B i H za suđenje optuženima za ratne zločine ponizili i do srži uvrijedili sve bivše logorše koji su tokom rata bili zatvoreni u zgradi u kojoj se sada nalazi Sud B i H. Ističe ovo potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske,Slavko Jovičić.
»Savez logoraa Republike Srpske,najoštrije osuđuje prisustvo srpskih predstavnika iz vlasti prilikom današnjeg otvaranja odjeljenja za procesuiranje ratnih zločina u Sudu Bosne i Hercegovine jer je sud Bosne i Hercegovine smješten u prostor bivše kasarne »Viktor Bubanj koja je u toku rata bila koncetracioni logor u koji su zatvarani Srbi,civili iz Sarajeva.Prema našim podacima kroz taj logor je prošlo preko 5.000 nedužnih Srba.«
Jovičić dodaje da je ovim činom napravljena usluga onima koji su činili ratne zločine.
»Borislav Paravac i Slobodan Kovač su svojim prisustvom otvaranju odjeljenja za procesuiranje ratnih zločina u Sudu Bosne i Hercegovine na taj način,dakle,najbezočniji i najsramotniji način, amnestirali najviše političke i vojne zvaničnike iz reda Bošnjačkog naroda.«
Slavko Jovičić je podsjetio da Savez logoraša još uvijek traga za nekoliko desetina nestalih Srba koji su,po njegovim riječima,tokom rata boravili u nekadašnjoj kasarni a sada Sudu B i H te da je to osnovni razlog njihovog protivljenja početku suđenja za ratne zločine u danas otvorenim prostorijama.

Za Glas Amerike iz Banjaluke,Dragan Stegić.

XS
SM
MD
LG