Linkovi

Posljednji raport Haške tužiteljice o suradnji Zagreba sa Hagom


Danas se se diplomatskom poštom, medju članicama Unije, dijeli posljednji raport glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte, koji sadrži ocjenu suradnje Zagreba sa Hagom - kako je danas u Briselu potvrdjeno, ocjena izrečena u raportu biće ključna za stav europskih ninistara , koji će se sastati u narednu srijedu, dan pred planirani početak pregovora sa Hrvatskom.

Medjutim, ukoliko ocjena bude negativna, zasnovana na činjenici da Ante Gotoviina nije u Hagu i eventualnom nedostatku dokaza da je Hrvatska sve učinila kako bi ga našla, pregovori se otkazuju na neodredjeno vrijeme, ponovili su danas zvaničnici Unije.

Iz Europske komisije kažu da nema novih elemenata u toj priči - stav Komisije je jasan - put do pregovora vodi preko pune suradnje sa Hagom.

Za dva dana će o novom raportu Del Ponte razgovarati stalni predstavnici članica Unije, a u vezu sa sve neizvjesnijom situacijom oko početka pregovora sa Zagrebom, se dovodi i vijest da je hrvatski premijer, Ivo Sanader trenutno u Briselu - nije potrvdjeno da bilo ko od komesara ima plan sastati se s njim, bar ne prije skupa Vijeća ministara. Nezvanično, Sanaderova posjeta se tumači kao pokušaj lobiranja u europskim krugovima, kako bi 17. marta ipak započeli konačni pregovori o pridruženju.

XS
SM
MD
LG