Linkovi

Šalje li CIA osumnjičene za terorizma na ispitivanje u druge zemlje gdje su mučenja uobičajena


Bivši zvaničnik CIA je proteklog week end-a rekao da Sjedinjene Države šalju osumnjičene za terorizam u druge zemlje na ispitivanje. Govoreći za televizijsku mrežu CBS, bivši šef odjela CIA-e zaduženog za traganje za pripadnicima al-Qaide, Mike Scheuer je rekao da je takva politika počela u vrijeme predsjednika Clintona, te da se učestalo primjenjuje nakon terorističkih napada 11 septembra uz odobrenje predsjednika Busha.

Radeći na kraju privatnog puta u ruralnom dijelu Sjeverne Karoline, neposredno uz mali aerodrom, tim agenata CIA-e i piloti tajno su prebacili na desetine osumnjičenih terorista u zemlje poznate po mučenjima zatvorenika.

SOT Jack Cloonan, bivši agent CIA, konsultatnt TV ABC: Ovo treba uraditi veoma tiho i daleko od očiju javnosti.

CIA zvanično nije komentirala, ali javnosti dostupni podaci otkrivaju da je agencija koristila dva, privatna aviona, Gulfstrem 5 i 737, vidjena na aerodormima širom svijeta. Iz knjige letenja se vide detalji leta u Afganistan, Irak, Jordan, Egipat, Maroko i Uzbekistan.

Bivši britanski ambasador u Uzbekistanu, govoreći za isti program kaže da je na zajedničkom briefingu čuo da je CIA dopremila više osumnjičenika na ispitivanje.

Craig Murray, bivši Britanski ambasador u Uzbekistanu: Saznao sam o slučajevima stavljanja ljudskih udova u vrelu tečnost.

Ambasador Craig Murray kaže da je CIA znala da će uzbeci mučiti osumnjičene tokom ispitivanja, kao što je slučaj, kojeg je, kako kaže, vidio na fotografijama, i optužuje Washington da je svjesno prihvatio informacije osumnjičenih pribavljene mučenjem u zatvorima u Uzbekistanu.

TV ABC u svom programu navodi da Federalni sud istražuje navode da je navodno američka baza Aviano u Italiji korištena u šemi u kojoj je CIA pokupila osumnjičenika iz Milana i uputila ga u Egipat na ispitivanje.

Njemački gradjanin, Khalid el Masri kaže da je takodjer stavljen na avion CIA-e i upućen u Afganistan gdje je kako tvrdi mučen. Četiri mjeseca kasnije Sjedinjene Države su ga oslobodile bez ikakvih optužbi.

Američki ministar pravosudja, Alberto Gonzales jučer je izjavio da Sjedinjene Države nikada ne bi poslale osumnjičene za terorizam u zemlje u kojima bi oni mogli biti mučeni, ali je priznao da, nakon što osumnjičeni budu poslani u zemlje, kao što su Saudijska Arabija, ili Egipat, američka vlada ima jako malo kontrole u pogledu njihovog tretmana.

XS
SM
MD
LG