Linkovi

Predsjednik Bush o širenju demokracije u svijetu


Predsjednik Bush je pozvao Siriju da povuče svoje trupe i obavještajno osoblje iz Libana, i to prije nego Liban održi parlamentarne izbore, planirane za ovo proljeće. Američki predsjednik je ovo izjavio danas u okviru svog vanjsko-političkog govora, održanog na Univerzitetu za pitanja nacionalne obrane u Washingtonu:

Izbori u Libanu zakazani za maj mogu biti slobodni i pošteni jedino ako nema unutrašnjeg miješanja, kazao je predsjdnik Bush i poručio Damasku da se povuče iz Libana, ili će se sučeliti s povećanom medjunarodnom izolacijom. Predjsednik je potom naglasio:

”Poručujem danas narodu Libana - cijeli svijet je svjedokom vaše probudjene svijesti. Budućnost Libana pripada vama, a uz vašu hrabrost, ona će i biti vaša.“

Predsjedik je potom nastavio: Mnogi ljudi u regionu su navikli na strah. Iz tih razloga se činilo da su šanse za demokratski napredak na Srednjem Istoku zamrznute već desetljećima. Ipak, na kraju, iznenadno ali jasno, počelo je odmrzavanje.

Predsjednik Bush je takodjer pomenuo nedavne izbore u Iraku i na palestinskim teritorijama, kao znakove da se demokracija počinje pomaljati u regionu. On je dodao kako se Washington već sada raduje danu kada će se tome pridružiti i Iran. Širenje demokracije i slobode, zaključio je američki predsjendik, ključno je za pobjedu u ratu protiv terora.

XS
SM
MD
LG