Linkovi

Predsjednik Irana u Sarajevu


Predsjednik Islamske Republike Iran Seyed Mohammad Khatami doputovao je danas u Sarajevo gdje će do 10. marta boraviti u službenoj uzvratnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon svečanog dočeka, Khatami se sreo sa članovima Predsjedništva BiH, nakon čega su održani službeni razgovori državnih delegacija BiH i Irana i potpisivanje usaglašenih bilateralnih sporazuma. Potpisan je sporazum o sigurnosti koji će obuhvatiti suradnju dviju zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i trgovine ljudima, sporazum o carinskom poslovanju, te memorandumi o razumijevanju i bilateralnoj suradnji u oblasti sporta i radio televizijskoj suradnji.

G. Hatami je, na press konferenciji održanoj u Sarajevu, izjavio da će Iran, bez miješanja u unutarnje odnose u ovoj zemlji, pomoći BiH da dođe do željenog cilja.

G. Hatami je obećao finansijsku pomoć povratku BiH u vrijednosti od 2 miliona dolara, te iskazao interes za izgradnju jedne hidrocentrale u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac izjavio je da je tokom susreta konstatirano da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri i da su u stalnom usponu.

Za sutra je previđen niz susreta sa zvaničnicima BiH, a g Khatami bit će i gost Islamske zajednice u BiH.

XS
SM
MD
LG