Linkovi

Premijer Kosova, Ramush Hardinaj dobrovoljno stiže u Hag


Nakon haške optužnice protiv trideset-šestogodišnjem premijeru Kosova Ramushu Haradinaju, bivšem komandantu kosovske oslobodilačke vojske, NATO je poslao dodatne trupe u slučaju da dođe do etničkih nemira. Kosovski premijer je dao ostavku uz izjavu da se namjerava predati UN-ovom Tribunalu za ratne zločine u Hagu. Sabina Castelfronco izvještava iz Rima.

Kosovski premijer je izjavio da će se dobrovoljno predati u srijedu. Također je doda da je spreman na potpunu saradnju sa međunarodnim sudom, gdje će direktno odgovoriti na tacke optužnice, a istovremeno odbija srpske optuzbe da je počinio zločine nad srpskim stanovništvom.

R. Haradinaj: Danas mi je predata optužnica. Pročitao sam je pažljivo. Ne mogu Vam iznijeti sve detalje. Kao rezultat optužnice, moram dati ostavku. Nevin sam i Vi to znate. Ja stojim iza toga. Moja zvanična ostavka je uručena predsjedniku Kosova, Ibrahimu Rugovi. Zahvaljujem im se na podršci koju su mi pružili do sada i molim moju vladu i sve političare sa Kosova da nastave rad vlade Kosova.
Što se tiče mog zamjenika, zamolio sam Bajrama Kosumija da preuzme mjesto premijera. Nadam se da će dobiti svu potrebnu podršku kosovske vlade, a što se mene tiče, ja sutra odlazim u Hag.

Sada već bivši kosovski premijer je potom dodao:

”Iskreno se želim zahvaliti Mr. Petersenu i njegovom cjelokupnom timu na njihovom radu i na podršci koju su mi pružili. U isto vrijeme se želim zahvaliti našem komandantu snaga KFOR-a. Mislim da ovo ne predstavlja nazadovanje za Kosovo. Ova situacija je teška za sve nas, ali ne želim vidjeti da iko prestane raditi za nezavisnost Kosova. Uvjeren sam da nas niko i ništa ne može zaustaviti na putu ka nezavisnosti.

Za većinsko albansko stanovništvo Haradinaj je heroj u borbi za nezavisnost Kosova. Međutim manjinsko srsko stanovništvo na Kosovu ga smatra ratnim zločincem .

Ove sedmice je pojačana sigurnost na Kosovu. Pet hiljada britanskih vojnika su poslati u Prištinu u ponedeljak naveče. Govornik NATO-vih mirovnih snaga KFOR-a izjavio je da postoje indicije da bezbijednost na Kosovu nije na zavidnom nivou.

XS
SM
MD
LG