Linkovi

Hag otvorio optužnicu protiv Momčila Perišića


Nakon što se MomčiloPerišić predao Haškom sudu, skinut je pečat sa jedne od najtežih optužnica za zločine počinjene u ratovima na području bivše Jugosslavije.

Danas je objelodanjen sadržaj optužnice koja se, uz one podignute protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odnosi na najteže zločine počinjene rokom nedavnih ratova.

Desetine stranica optužnice temeljito navode elemente za zločine protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja ratovanja, počinjene od višegodišnje opsade Sarajeva, granatiranja Zagreb ali i genocida u Srebrenici.

Nekadašnji zapovjednik Glavnog štaba VJ se smatra krivim za učešće jugoslavenske vojske u provodjenju kampanje koja je podrazumjevala i "međudjelovanje" sa vojnim formacijama Srba u Krajini i u RS.

Uz svu drugu pomoć vojskama para-država, Perišić je podržavao i sve akcije, znajući da će veliki dio vojne pomoći biti upotrijebljen za zločine, a ova je pomoć realizirana uspkos službenim tvrdnjama vlade SRJ da nije vojno upletena u sukobe u RH ili BiH».

Logistička asistencija, dostava municije i oružja, zajednički sistem komunikacija, gorivo, medicinska opskrba, «tri vojske koje su djelovale kao jedna» - potvrda su organizirane naravi akcija u RS i Krajini.

Optuženi je , prema optužnici, bio svjestan da njegovi podredjeni vrše zločine, ali ništa nije poduzimao da ih u tome spriječi i kazni krivce, stvarajući tako "klimu nekažnjivosti". Sve je na svome položaju znao, o svemu imao prave informacije, uvjereni su haški tužitelji, ukazujući na primjer Sarajeva, Srebrenice, Žepe- znao je i na svaki način pomagao opsadu i granatiranje grada, u Srebrenici kršio jasne naloge koji su dolazili iz Medjunarodnog suda u Hagu da se zaustavi genocid, dozvolio Mladiću i njegovim podredjenima da nekažnjeno čine zločine.

Sva djela za koja se tereti Perišić su, naglašava optužnica, dio raširenog i sistematskog napada na Bošnjake, Hrvate i ostalo ne-srpsko stanovništvo u dijelovima Hrvatske i Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će tokom sutrašnjeg dana biti saopšteno kada će se Momčilo Perišić pojaviti prvi put pred haškim sudijama i izjasniti o krivnji koju mu pripisuje optužnica.

XS
SM
MD
LG