Linkovi

Oprezne reakcije američkih političara na najavljeno povlačenje sirijskih snaga iz Libana


U nedelju su američki političari s oprezom reagovali na informaciju o povlačenju sirijskih trupa sa libanonske granice.

U Washingtonu američki senator Ted Kennedy, član senatskog komiteta za naoružanje izjavio da će naredni sati biti važni i da će se pratiti odvijanje situacije i da li će Asad održati riječ o povlačenju.

”Mislim da se općenito javlja nova nada - u Palestinskoj situaciji, i u Libanu; ja svakako podržavam poziv Siriji da se povuče i to mora biti u potpunosti. Pratit ćemo to pomno u slijedećih 24 do 36 sati, mi u senatskom Odboru za oružane snage.“

Američka administracija je oštro izjavila da je nezadovoljna Asadovim najnovijim komentarima koji su uslijedili nakon četiri sedmice političkih previranja u Libanu nastalih nakon atentata na bivšeg premijera. Savjetnik Bijele Kuće Dan Bartlett za ”Fox News Sunday” izjavio je jučer: Komentari predsjednika Assada sastojali od manje - više generalnih izjava, i nejasnih mjera, što je u potpunom kršenju rezolucije 15-59, koja poziva na suverenitet Libana. Međunarodna zajednica je ujedinjenja u stavu s libanskim narodom u zahtjevu za povlačenjem sirijskih trupa i što je možda važnije, tajnih agenata iz Libana. To je od ključne važnosti za budućnost libanskog naroda. Mi ćemo nastaviti s pritiskom, glasno i jasno šaljući poruku s ostatkom medjunarodne zajednice.

U međuvremenu, senatori Dick Durbin i Mitch McConnell su se pojavili na NBC-jevoj emisiji ”Meet the Press”. Senator Mitch McConnel je izjavio da je Bushova politika u Iraku izazvala promjene u cijelom regionu, kao primjer navodeći nedavne palestinske izbore: Naša politika prema Iraku unosi promjene u područke koje je dosada bilo najotpornije prema svemu u šta mi vjerujemo: demokracija, ljudska prava i sloboda. Promjena se kreće cijelim regionom. U Iraku ćemo biti koliko god dugo treba. Iračka vojska je u procesu treninga, poboljšanja...Oni sami već obezbjedjuju najveći dio mjera sigurnosti, u procesu su da sami odluče ko će biti njihov premijer - ko je mogao misliti prije nekoliko godina da će to biti mogućno u Iraku. Naša je politika veliki uspjeh, a naša vojska mora biti pohvaljena jer je to omogućila... Egipat govori o održavanju pravih izbora, Palestinci su ih nedavno održali, pa je čak i Saudijska Arabija održala nešto kao izbore. Ništa se to ne bi dogodilo bez odluke predsjendika da krene u Irak, što smo mi podržali.

Sirija svoje trupe drži u Libanu od 1976. godine, kada su kao mirovnjaci bili poslati tijekom gradjanskog rata u Libanu. Prema jednom sporazumu iz 1989. Sirija je trebala povući sve snage na samu granicu, i potom pregovarati s Libanom o povlačenju, To se nije nikada dogodilo, a prošloga septembra su Sjedinjene države i Francuska načinile nacrt rezulucije UN-a, kojom se Damask poziva na potpuno povlačenje iz Libana.

XS
SM
MD
LG