Linkovi

2004. je bila bez presedana u istraživanju Marsa


2004 godina bila je godina bez presedana kada je u pitanju istraživanje Marsa . Znanstvenici su sve svoje napore uložili ka ispitivanju mogućnosti da je voda na Marsu nekada i postojala. U januaru mjesecu je NASA na Crvenu planetu uspješno spustila dva vozila, takozvana Mars rovera ,pod imenom Spirit i Opportunity. U vrijeme dok oni u ovim trenucima istražuju ovu planetu, skoro godinu dana kasnije, osvrćemo se unazad na njihovu misiju.

Vijekovima Mars zaokuplja ljudsku maštu. Tako smo od januara mjeseca sve bliže otkrivanju tajni Crvene planete. NASA je na Mars poslala dva identična rovera kako bi pronašli dokaze da je ovdje nekada bilo vode.

Nakon otprilike sedam mjeseci putovanja roveri su stigli na Mars.Spirit je sletio 4. januara 2004 godine na područje koje se nazia Gusev krater, mjesto za koje zvaničnici špekuliraju da je nekada bilo jezero.

Tri sedmice kasnije, Opportunity se spustio na lokaciju pod nazivom Meridiani Planum, područje na kojima je vidno prisustvo minerala.

Crvena planeta se odlikuje različitim vremenskim sezonama, te je topografski gledano ispresijecana vulkanima i naslagama leda.

Najintrigantnije od svega je to što zvaničnici misle da je također ispresijecana koritima rijeka i kanalima kojima je nekada proticala voda, što je potaklo na pitanje: Da li je na Marsu bilo vode? Ukoliko je nekada psotojala voda, zvaničnici tvrde da je onda na ovoj planeti postojao i život.

U nastojanju da se pronađu dokazi, roveri koje se pokreću na sunčevu energiju opremljeni su oruđima za geološka istraživanja. Oni su također opremljeni sa visokorezolutnim kamerama koje su načinile nevjerovatno lijepe slike Marsa. Samo dva mjeseca nakon pokretanja ove misije NASA je proglasila njenu uspješnost. Rover Opportunity je otkrio prisustvo klora i broma, te jedinstvene šare u stijenama na svojoj lokaciji, uporište tvrdnje da Opportunity putuje područjem kojim je nekada tekla voda.

Premda znanstvenici mogu samo pretpostavljati kada se to desilo i kolika je količina vode bila prisutna, to nam ne daje različitu sliku o klimatskoj historiji Marsa. Voda koja se konstatno pokreće može navesti na zaključak da je klima na Marsu nekada bila mnogo toplija i vjerovatno pogodna za razvoj života.

Misija je prvobitno trebala trajati tri mjeseca, međutim, roveri su dokazali da su vrlo izdržljivi , pa su misiju uduplali. Spirit je tako prebačen na lokaciju Columbia Hills kako bi istražio vulkanske aktivnosti, dok je Opportunity istraživao sedimentarne stijene. Znanstvenici i dalje nastoje utvrditi da li je zbilja bilo života na Marsu, dok su otkrića dva rovera samo pojačale debate oko ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG