Linkovi

Četiri američka kongresmena predlažu zakon na promoviranju demokracije u svijetu


Četvorica uglednih i utjecajnih američkih senatora i zastupnika predložili su juče Kongresu usvajanje dvopartijskog prijedloga novog zakona kojim bi se promovirala demokratija širom svijeta. Predlagači budući zakon za promociju demokratije, slobode i temeljnih ljudskih prava vide kao jedan od ključnih elemenata američke vanjske politike.

Demokratski senator Joe Lieberman naglasio je obraćajući se novinarima da predloženi zakon ustvari promovira temeljne američke vrijednosti, iste koje sadrži i Deklaracija Nezavisnosti: Sama je po sebi jasna istina da je stvoritelj svakome da pravo na život, slobodu i ostvarenje sopstvene sreće..

Ove ideje, kaže senator Lieberman, predstavljaju ustvari jednu univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, koja se odnosi na cijeli svijet, a ne samo na Ameriku.

Kongresmen Frank Wolf, Republikanac iz Virginije, kaže da svrha zakona nije presadjivanje američkog modela demokratije na ostatak svijeta.

”Ovim zakonom i drugim političkim potezima mi ćemo omogućiti onima koji to hoće da u svojim zemljama tragaju za sopstvenim formama demokratije.“

Zakon o demokratiji, za kog se očekuje da će ga Kongres razmatrati krajem aprila, traži da oko 300 miliona dolara bude usmjereno na promociju demokratije širom svijeta. Ako bude usvojen, pri State Departmentu će biti formiran zaseban ured koji će se baviti demokratskim pokretima i tranzicijama u svijetu.

Kongresmen Tom Lantos, Demokrata iz Californije, naglašava da napredne demokratije ustvari imaju obavezu da promoviraju demokratske promjene i poduzmu akciju ako je dekokratija ugrožena.

”Da mi nismo ništa poduzeli, ukrajinska vlada bi danas bila ona druga vlada, a ne ova demokratski izabrana. Demokratske snage su prevladale u Ukrajini upravo zato što su demokratska društva poduzela akciju. Ta istina važi danas za Liban, kao i 1956. za Madjarsku. Libanu je sada potrebna naša pomoć.“

Prema nalazima neprofitne i ne-vladine organizacije Freedom House, koja prati napredak demokratije i slobode - danas se za najmanje 49 zemalja u svijetu može reći da nisu slobodne.

XS
SM
MD
LG