Linkovi

Američko-Ruska suradnja


Tokom susreta u Bratislavi u Slovačkoj, američki predsjednik George W Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin obećali su da će pojačati saradnju i udružiti napore na rješavanju brojnih otvorenih pitanja, uključujuci nuklearnu sigurnost i borbu protiv terorizma.

Dvojica predsjednika su se saglasila da izvrše pritisak za punu primjenu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 50-40. Tom rezolucijom se zahtijeva od zemalja članica svjetske organizacije da poduzmu mjere kako bi spriječile terorističke grupe da dođu do oružja za masovno uništenje ili materijala za njegovu proizvodnju. Gospoda Bush i Putin su se složili da oforme američko-rusku grupu visokog nivoa za saradnju o pitanjima nuklearne sigurnosti, uključujući tu i raspoređivanje nuklearnih materijala koji nisu više potrebni za odbrambene svrhe.

Predsjednik Bush je istakao da je od 11. septembra 2001. godine i terorističkih napada na New York i Washington, predsjednik Putin je potpuno shvatio opasnost sa kojom se obje zemlje, Sjedinjene države i Rusija suočavaju kada je u pitanju međunarodni terorizam.

”Svaki put kada smo se sreli, bi je to zanimljiv i konstruktivan razgovor o tome kako da nastavimo u nastojanjima da zaštitimo naše narode od napada. Gospodin Putin se suočio sa nekoliko ozbiljnih napada u svojoj zemlji. Ja kao američki lider znam šta to znači. Znam šta znači napetost, agonija, tuga, poznat mi je osjećaj koji se javi kada nevini ljudi gube živote i to smo međusobno dijelili. Ja se nadam da tako nešto nećemo nikada dijeliti.“

Predsjednik Bush je istakao da je i ovaj posljednji susret u Bratislavi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio značajan i konstruktivan dijalog i ocijenio ga kao susret koji je donio dosta pozitivnih rezultata.

XS
SM
MD
LG