Linkovi

Novi znaci oporavka američke ekonomije


U Sjedinjenim Državama je u februaru otvoreno 262 hiljade novih radnih mjesta, što je više od očekivanja ekonomista, i što je stopu nezaposlenosti vratilo na 5,4 posto.

Tržište rada je ove sedmice doživjelo novi napredak. Ministarstvo rada je saopćilo da broj amerikanaca koji traže posao lagano opada. To je četvrti napredak u posljednjih pet sedmica i znači da kompanije zadržavaju više radnika kako bi udovoljili sve većim zahtijevima tržišta.

Drugi vladin izvještaj kaže da je produktivnost američkih radnika na kraju 2004. porasla za 2,1 posto, što je više od očekivanog. Povećanje produktivnosti je ključ za bolji životni standard.

Predsjednik američkih federalnih rezervi, Alan Greenspen je rekao članovima Kongresa da trebaju smanjiti troškove i deficit kako bi otvorili put za finansiranje penzionog sistema, nazvanog Social Security.

On je u srijedu rekao jednom kongresnom komitetu da bi svako otezanje situaciju učinilo težom, i ponovio svoju podršku izmjenama penzijskog sistema, uključujući uvodjenje lične račune za investiranje.

XS
SM
MD
LG