Linkovi

U Partnerstvo za mir samo kroz punu suradnju sa Hagom


Na završetku dvodnevne posjete Banjaluci, kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u B i H, Raffi Gregorijan razgovarao je danas sa premijerom Republike Srpske, Perom Bukejlovićem o neophodnim pretpostavkama za uspješno sprovođenje procesa reestruktuiranja oružanih snaga.

Pored pristupanja programu Partnerstvo za mir i realizacije uslova iz domena odbrane, za otpočinjanje pregovora o uključivanju Bosne i Hercegovine u NATO savez neophodno je ostvariti potpunu saradnju sa Haškim tribunalom i stvoriti uslove za efikasnu komandu i kontrolu vojnih snaga na nivou B i H. Izjavio je ovo danas u Banjaluci kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane Raffi Gregorijan nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Perom Bukejlovićem. Međutim, prethodno je neophodno okončati procedure kadrovskog popunjavanja u Ministarstvu odbrane B i H, uz već sprovedene aktivnosti na reformi odbrane čime bi se ispunili potrebni uslovi za pristupanje Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir, saopšteno je nakon sastanka.

Pero Bukejlović je naglasio da je Vlada Republike Srpske opredjeljena za potpunu saradnju sa Tribunalom u Hagu što podrazumijeva dobrovoljnu predaju ili pronalaženje i hapšenje lica optuženih od Haškog tribunala. Međutim, poručio je Bukejlović, pored MUP-a Republike Srpske u ovom pogledu je neophodno potpuno djelovanje i drugih bezbjednosih institucija B i H, kao što su SIPA, OSA, DGS ali i snage EUROFOR-a.

Premijer Republike Srpske je, takođe, istakao da je neophodno ispoštovati i principe o usaglašenom političkom djelovanju koje su usaglasili predstavnici šest ključnih političkih stranaka u ovom entitetu te da je sve odluke u vezi sa reformom odbrane neophodno donijeti konsenzusom i u predviđenoj parlamentarnoj proceduri.


XS
SM
MD
LG