Linkovi

Paddy Ashdown vraća funkcionere koje je sam smjenio


Visoki predstavnik za BiH, Paddy Ashdown, danas je najavio mogućnost poništavanja odluka o smjenama blizu 100 domaćih funkcionera, koje je Ured Visokog predstavika izrekao od 1998 do kraja 2003 godine. Prve rehabilitacije, po riječima g Ashdowna, mogle bi uslijediti već za mjesec dana.

Ovakva odluka VP ne znači da će svi smjenjeni funkcioneri biti vraćeni na svoje pozicije, a proces preispitivanja će ići u četiri faze: istražitelji će ispitati da li su se oni promijenili, ili su s promijenile okolnosti zbog kojih su smmijenjeni sa javnih funkcija.

Nakon toga, nalaze istražitelja, razmatrat će OHR, a u posljednjoj fazi Visoki će predstavnik donositi odluke o eventualnoj rehabilitaciji.

Gospodin Ashdown je najavio da će u početku biti rehabilitiran mali broj ljudi, no među njima neće biti onih koji su smjenjeni zbog opstrukcija Daytonskog sporazuma ili pomoći optuženima za ratne zločine.

Na funkcije bi mogli biti vraćeni oni koji su smjenjeni zbog nekog imovinskog spora.

U početku proces rehabilitacije, odvijat će se unutar OHR-a i njegovih partnera u međunarodnoj zajednici, dok je u budućnosti moguće uključivanje institucija BiH.

Ističući da ovaj proces nije plod bilo kakvih pritisaka, Visoki Predstavnik navodi da se mehanizam smjena funkcionera do sada pokazao kao uspješan i da će i dalje ostati na snazi.


XS
SM
MD
LG