Linkovi

Vrijeme je za Siriju da ode iz Libana


Predsjednik Bush je jučer prilikom posjete Centralnoj obavještajnoj agenciji na domak Washingtona ponovio zahtijev Siriji da povuče svoje trupe iz Libana.

Predsjednik Bush je nastojao da uvjeri uposlenike CIA-e da u oblasti obavještajnih poslova ne gube svoj uticaj u okviru reforme kojom je uspostavljen Nacionalni direktor obavještajnih službi u Sjedinjenim Državama.

Nakon posjete Glavnom centru CIA-e u Langley-u, u Virginiji, na domak Washingtona, predsjednik je novinarima rekao da će reorganizacija obavještajnih službi omogućiti lakše, a ne teže obavljanje njihovih poslova.

Dolazak gospodina Busha u Centar CIA vidjen je kao pokušaj dizanja morala medju zabrinutim pripadnicima ove agencije, čiji direktor više neće biti glavni obavještajni zvaničnik u Sjedinjenim Državama.

Dan prije predsjednikovog dolaska, direktor CIA, Porter Goss je rekao da mu sa novim zakonom nije jasna njegova buduća uloga. Gospodin Goss se žalio da će novi zakon stvoriti nejasnoće izmedju njegovih ovlasti i ovlasti od strane predsjednika Busha nominiranih: direktora Nacionalnih obavještajnih službi, Johna Negropontea, i ministra odbrane Donalda Rumsfelda.

Predsjednik Bush koji je u društvu direktora CIA, Portera Gossa, odgovaro na pitanja novinara, je potvrdio da su neke nejasnoće oko reforme obavještajnih poslova bile jedan od razloga njegovog dolaska.

Predsjednik je obraćanje novinarima iskoristio i da ponovi upozorenje Siriji.

”Ukoliko vjerujete u demokraciju, zašto ne dozvoliti demokraciji da cvijeta i raste u Libanu. Sjedinjene Države snažno podržavaju demokraciju širom svijeta, uključujući Liban, i ona se ne može razvijati dok su tamo sirijske trupe. Vrijeme je za Siriju da se povuče.“

Istog dana na ceremoniji polaganja zakletve novog ministra za unutarnju sigurnost, Mike Chertoffa, predsjednik Bush je nakon duže pauze spomenuo Osamu bin Ladena, ističući da je njegovo zaustavljanje najveći izazov današnjice.
Predsjednik je u posljednje vrijeme rijetko spominjao vodju al-Qaide, za kojim je prije više od tri godine obznanio potjeru ”Živ ili mrtav”, često obećavajući da će biti uhvaćen.

Medjutim, nedavno je Osama bin Laden ponovo došao na naslovne strane nakon što su zvaničnici američke obavještajne službe ustvrdili da je vodja al-Qaide zatražio pomoć Abu Musaba al-Zarqawia, vodeće ličnosti al-Qaide u Iraku, da planira novi napad na tlu Sjedinjenih Država. Konkretne dokazi o takvoj vezi nisu dostavljeni.

XS
SM
MD
LG