Linkovi

Balkan nije ”crna rupa“ Evrope


Ambasador Francuske u Washingtonu, Jean-David Levitte ne smatra da je Balkan “crna rupa Evrope”. Govoreći za Glas Amerike, o evropsko–američkoj suradnji u istočnoevropskim državama izvan sadašnjeg okvira Evropske unije, ambasador Levit kaže da očekuje da će uz pomoć zapadnih saveznika Balkan prevazići aktuelne probleme i da će biti integrisan u evropsku porodicu država i naroda.

"Region Balkana nije crna rupa Evrope. Bili smo svjedoci krvavog rata u Bosni devedesetih godina prošlog stoljeća i zahvaljujući evropskim i američkim inicijativama, rat u Bosni je završen. Potom je izbio rat na Kosovu. Važno je da se danas sjetimo da smo zajedno radili da zaustavimo te ratove, da ponovo izgradimo Bosnu i da nađemo rješenje za Kosovo i balkanski region uopće", kaže francuski ambasador u Washingtonu i podsjeća da su transatlanski saveznici danas zajedno na Kosovu.

"Naše trupe, francuske, evropske i američke – rame uz rame... I ostaćemo tamo ne samo dok se ne nađe rješenje koje će doprinijeti miru, već dok se to rješenje u potpunosti ne sprovede. Sasvim je jasno da je budućnost svih država bivše Jugoslavije u Evropskoj uniji. Biće potrebno vrijeme, neophodno je ostvariti reforme. Ali pogledajte, Hrvatska je sada na listi država koje bi trebalo da počnu da pregovaraju o pridruživanju i ja se nadam da će to uskoro biti slučaj i sa drugim državama. Budućnost obećava i jednostavno ne mislim da je Balkan crna rupa. Situacija u regionu je teška i biće još problema u narednim mjesecima. Mi to znamo, ali smo odlučni u namjeri da prevaziđemo te teškoće i da pomognemo ljudima koji žive na Balkanu da izgrade bolju budućnost u miru i demokraciji, i da se pridruže Evropskoj uniji", kaže ambasador Francuske u Sjedinjenim Državama, Jean-David Levitte.

XS
SM
MD
LG