Linkovi

Pozivi za ostavkom Dragana Čovića ukoliko se optužba potvrdi


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas da će nakon zvaničnog upoznavanja sa stavom Suda BiH o tužbi koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH, razmotriti sve navode i donijeti odluku o eventualnoj ostavci.
Čović je rekao da će odluku donijeti vodeći računa o interesima BiH i u duhu zakona, međunarodnih i evropskih standarda i prakse, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys ocijenio je danas da optužnica prtiv Dragana Čovića treba da bude pitanje kojim će se baviti pravosudni organi.
Kako je za Glas Amerike potvrdio Emir Salihović, službenik britanske ambasade u BiH, Britanski ambasador u BiH Ian Cliff preporučio je g Čoviću, da u slučaju potvrđivanja optužnice pred Sudom BiH, odstupi sa dužnosti, ustvrdivši da bi u okolnostima podizanja optužnice protiv tako visokih dužnosnika u Velikoj Britaniji i drugim državama EU bilo normalno da oni odstupe sa te funkcije. Gospodin Cliff je istakao da je to stav i drugih zemalja članica EU, kao i Vijeća za implementaciju mira.

Ivica Marinović, član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH kazao je da je neprimjereno i ishitreno požurivanje OHR-a i ambasadora Velike Britanije u BiH na ostavku hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

“Niko nije kriv dok mu se pravomoćnom presudom na Sudu ne dokaže krivnja. Tužba još nije potvrđena, iako neki već unaprijed znaju da će ona biti potvrđena. To nas zabrinjava, a i govori o utjecaju na pravosudne ograne koji pojedinci imaju”, kazao je Marinović.

Član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, ističe da treba sačekati odluku Suda, koji treba da odluči da li će potvrditi optužnicu ili ne.
Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović smatra da je dobro što pravna država zaživljava u svom punom kapacitetu ističući da je obaveza svih građana, pogotovo dužnosnika, političkih lidera, da, shodno i odredbama pravne države i političkoj etici, u takvim situacijama izvuku odgovarajuće konsekvence.

XS
SM
MD
LG