Linkovi

Donald S. Hays u oproštajnoj posjeti Banja Luci


Prvi zamjenik visokog predstavnika, Donald Hays poručio je danas u Banjaluci da bi član Predsjedništva B i H, Dragan Čović trebao da podnese ostavku na svoju funkciju zbog podizanja optužnice protiv njega. Hays jr, takođe, poručio da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao dio organizovane beogradske mafije ključni problem ulaska B i H u evroatlanske integracije.

Mislim da je član Predsjedništva BiH, Dragan Čović u pravu, ukoliko je tačna njegova izava u medijima da poštuje nezavisnost pravosuđa i da će se u fer postupku braniti od svih optužbi protiv njega na sudu. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice, Donald Hays, jasno poručivši.

»Lično mislim da bi osoba protiv koje se podigne optužnica trebala da da ostavku dok se ne donese oslobađajuća presuda, naglasio je Hays. Ukoliko bi u ovom slučaju ostao član Predsjedništva ne bi se mogao dovoljno fokusirati na svoju odbranu a na takvoj funkciji još uvijek imate dovoljno moći da utičete na sam proces, iako bi to bilo nenamjerno. Da bi ste uklonili sve sumnje u mogućnost vršenja pritisaka na istragu i suđenje prava je stvar da osobe koje su optužene podnesu ostavku,« bio je jasan Hays, podsjetivši na slučaj iz američke istorije kada je Richard Nikson odstupio sa funkcije predsjednika.

Tokom oproštajne posjete Banjaluci, Donald Hays je takođe poručio da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su, kako je rekao, bili a i sada su dio beogradske mafije, ključni problem ulasaka Bosne i Hercegovine u evroatlanske integracije. Upravo, stoga, dok BiH ne bude imala organizovane profesionalne, policijske snage hapšenje Karadžića i Mladića neće biti moguće, istakao je Donald Hays nakon sastanaka sa zvaničnicima Republike Srpske

XS
SM
MD
LG