Linkovi

Predsjednik Bush nedavnu turneju po Evropi završio posjetom Slovačkoj


Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush nedavnu turneju po Evropi završio je posjetom Slovačkoj. Govoreći u Bratislavi gospodin Bush je podsjetio kako su 1989.god. češki i slovački narod mirnim putem oborili komunističku vladu, što u istoriji ostaje zabilježeno kao ”Plišana revolucija.”

Nakon toga Slovačka i Češka su se razdvojile mirnim putem. Slovačka je sada suverena i demokratska zemlja. 2004. godina Slovačka se pridružila NATO-u i Evropskoj uniji. Put do slobode i prosperiteta, rekao je predsjednik Bush, nije uvijek bio lagan, ali Amerikanci cijene strpljenje, hrabrost, predanost Slovaka da obezbijede bolju budućnost za svoju djecu. ” Dok ste vi radili na izgrađivanju slobodne i demokratske Slovačke u srcu Evrope, Amerika je stajala uz vas - istakao je američki predsjednik.

Slovaci su znalia što znači tiranija i stoga su bili spremni pomoći da i drugi dođu do slobode. Slovačka je poslala mirovne trupe na Kosovo. Vlada je u Bratislavi pružila gostoprimstvo određenom broju Iračana da bi se na licu mjesta mogli da vide i shvate proces uspostave demokratskih institucija. Osim toga, slovački vojnici učestvuju u humanitarnim misijama zajedno sa snagama koalicije u Afganistanu i Iraku. Neki od njih su za slobodu žrtvovali i život.

Demokratija u Evropi nastavlja se širiti ka istoku ”revolucijama ruža“ u Gruziji i narandžastom revolucijom u Ukrajini.

Za sticanje i napredak sloboda potrebne generacije. Ali, na kraju nijedna zemlja neće biti izuzetak, ocijenio je gospodin Bush, i dodao: Neminovno, narod Bjelorusije će se jednoga dana sa ponosom pridužiti demljama demokracije. Težnja za slobodom prisutna je u svačijoj svijesti, u svakom srcu i dosegnuće jednog dana svakog čovjeka i sve narode.

Strmljenja ka slobodi, zaključio je gospodin Bush, u naše vrijeme imaju veliki zamah.

XS
SM
MD
LG