Linkovi

Nisam kriv, izjavio je Rasim Delić pred Haškim sudom


Nekadašnji zapovjednik Armije BiH, Rasim Delić, izjavio je danas, na svom prvom pojavljivanju pred haškim sudijama, da nije kriv za zločine koje mu pripisuje optužnica.

Po sve četiri tačke haške optužnice, koje mu na teret stavljaju ubistva, okrutne postupke i silovanja, Rasim Delić je izjavio da nije kriv.

Ne osjeća se krivim ni pred tvrdnjom haških tužitelja da je kao zapovjednik snaga Armije BiH trebao spriječiti zločine i u svakom slučaju kazniti njihove počinitelje.

Optužnica ga tereti za ubistvo i ranjavanje više pripadnika HVO, juna 1993. godine kod Travnika, zatim brutalno ubistvo pripadnika VRS i okrutno postupanje prema zatočenicima logora Kamenica.

Od napada na Vozuću, na planini Ozren, septembra 1995. godine, za 60 srpskih vojnika, zarobljenih tokom napada, gubi se svaki trag - nihov nestanak i vjerovatno ubistvo, naveden je u haškoj opktužnici.

Iako su direktni izvršitelji svih ovih zločina pripadnici jedinice mudžahedina, osnovane Delićevom naredbom, zapovjedna odovornost za zločine je, prema tužiteljima, jasna- leži na nekadašnjem zapovjedniku Armije BiH, koji se Tribunalu predao početkom ove sedmice.

Vrijeme početka sudjenja Rasimu Deliću biće naknadno zakazano.

XS
SM
MD
LG