Linkovi

Momčilo Perišić kaže da će se sam predati Haškom sudu


Zapad vrši sve veći pritisak na Srbiju i Crnu Goru da Haškom tribunalu izruči sve osumnjičenike za ratne zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina. Najnovije ime na listi osumnjičenika je sada umirovljeni general Momčilo Perišić.

Bivši šef generalštaba jugoslovenske vojske i nekadašnji bliski saradnik bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, general Momčilo Perišić objavio je juče da je saznao da je protiv njega podignuta optužnica pred UN-ovim sudom za ratne zločine i da će se on sam predati organima Tribunala iduće sedmice.

Njegovu izjavu je prenio press centar srbijanske vlade, a vlasti su potvrdile da on u Hag putuje 7. marta.

General Perišić je zapovijedao u borbama u bivšoj jugoslovenskoj republici Hrvatskoj kad se ona odvajala od bivše federacije i kad je pokrenuta pobuna lokalnog srpskog stanovništva kojeg su podržavale upravo snage kojima je Perišić zapovijedao. U tim sukobima je ubijeno na hiljade ljudi i cijela područja su potpuno uništena.

Tribunal u Hagu još nije javno potvrdio postojanje optužnice protiv Perišića niti detalje o tome šta mu se stavlja na tert. On je, inače, četvrti visoki oficir koji je od januara izjavio spremnost da se dobrovoljno preda UN-ovom sudu.

XS
SM
MD
LG