Linkovi

Optužnice protiv člana Predsjedništva BiH, predsjednika Ustavnog suda, braće Ivanković-Lijanović...


Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podnio je danas na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine optužnicu protiv Joze, Mladena, Jerka i Slave Ivankovića -Lijanovića, člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, predsjednika Ustavnog Suda BiH, Mate Tadića, i profesora Zdravka Lučića.

Optužnica je rezultat istrage Tužilaštva o poslovanju kompleksa tvrtki Ivanković -Lijanović koji se od 1999. godine pa sve do danas bavi uvozom mesnih proizvoda u BiH.

Čevorica osumnjičenih Ivankovića vlasnici su i direktori kompleksa preduzeća poznatih pod nazivom “ Lijanovići”, a terete se za krivotvorenje dokumenata, zloupotrebu položaja u privredi i utaju poreza u vezi sa prijavama carine u ime preduzeća uvoznika od januara 2004. godine pa nadalje.

Iste četiri osumnjičene osobe terete se za organizovanje ili učešće u organiziranoj kriminalnoj grupi zajedno sa osumnjičenim Draganom Čovićem i Zdravkom Lučićem, te se također terete za udruživanje sa pomenutim osumnjičenima u izvršenju ozbiljnih krivičnih djela propisanih zakonima BiH.

Dragan Čović se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u svojstvu bivšeg ministra finansija Federacije BiH, a u vezi sa donošenjem odluka u junu 2000. godine koje su uticale na plaćanje posebnih dadžbina na uvoz prehrambenih proizvoda od strane kompleksa preduzeća Ivanković-Lijanović.

Čović se također tereti da je sa osumnjičenima Ivanković-Lijanović i Zdravkom Lučićem učestvovao u izvršenju krivičnog djela davanja mita, a u vezi sa darovima i drugim oblicima koristi koje su date osumnjičenom Mati Tadiću u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjednika Ustavnog suda 2003. godine.

Mato Tadić se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.


XS
SM
MD
LG