Linkovi

Ukinuta smrtna kazna nad maloljetnicima


Vrhovni sud Sjedinjenih Država, glasanjem 5 naprema 4, jučer je presudio da je u suprotnosti sa američkim Ustavom izvršenje smrtne kazne nad osobama koje su bile mladje od 18 godina u trenutku kada su počinile zločin.

Za mnoge je to možda iznenadjenje, ali su Sjedinjene Države bile medju zemljama kao što su Iran, Pakistan, Kina, Saudijska Arabija i Yemen u kojima je smrtna kazna nad maloljetnicima bila zakonita.

Naime, federalni zakoni to nisu zabranjivali, prepuštajući da to svojim zakonima reguliraju savezne države. Trenutno od 50 saveznih država, u njih 19 je dozvoljeno da budu pogubljeni oni koji su u vrijeme počinjenog krivičnog djela bili mladji od 18 godina.

Jučerašnja odluka Vrhovnog suda ukida smrtne kazne za više od 70 osudjenih za ubistva koja su počinila kada su imali 16 ili 17 godina. Vrhovni sud je, ranije, 1988. godine, zabranio izricanje smrtnih kazni osobama koje su počinile zločine kada su imali 15 godina ili manje.

Pišući odluku većine sudija, sudija Anthony Kennedy navodi da su maloljetni prjestupnici drukčiji jer njihov karakter još nije dovoljno formiran kao u odraslih. On je spomenuo i prevladavajuće medjunarodno mišljenje protiv smrtnih kazni nad maloljetnicima.

Odluka je, medjutim donesena sa samo glasom razlike. Obrazlažući suprotno mišljenje četvorice članova Vrhovnog suda, sutkinja Sandra O Connor kaže da bez obzira što maloljetnici mogu biti manje kažnjivi za svoje zločine nego odrasli, trebaju biti podložni izricanju smrtne kazne ovisno o težini počinjenog zločina.

Smrtna kazna je u Americi bila ukinuta i ranije, ali ju je Vrhovni sud ponovo vratio 1976. godine i od tada je izvršena nad 22 osobe, koje su bile 16 ili 17 godina starosti kada su počinile zločin.

Najnovija odluka Vrhovnog suda je nastavak trenda u posljednjih nekoliko godina na ograničavanju korištenja smrtne kazne. 2002. Vrhovni sud je zabranio smrtne kazne nad mentalno zaostalim, kazavši da je to kršenje Ustavne zabrane okrutnih i neuobičajenih kazni.

Jučerašnjom odlukom ukida se i smrtna presuda Christopheru Simmonsu za ubistvo svoje komšinice u St. Louisu 1993. godine, kada je imao 17 godina. Njegova krivnja nikada nije bila upitna, ali je Vrhovni sud države Missouri prošle godine poništio odluku o izvršenju smrtne kazne pozivajući se na prevladavajuće nacionalno raspoloženje protiv smrtnih kazni nad maloljetnim prekršiteljima. Vrhovni sud Sjedinjenih Država je nakon toga pristao da razmotri žalbu zvaničnika iz Missouria, koje su zvaničnici iz 6 saveznih država: Texas, Virginija, Oklahoma, Utah, Alabama i Delaware, podržali posebnim spisom dostavljenim Sudu.

Odluku Vrhovnog suda medju prvim su pozdravili bivši predsjednik Sjedinjenih Država, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Jimmy Carter i Evropska Unija.

XS
SM
MD
LG