Linkovi

Udvostručio se broj beba koje amerikanci usvajaju iz drugih zemalja


Američki State Department kaže da se broj bračnih parova koji usvajaju bebe iz drugih država više nego udvostručio u toku posljednjeg desetljeća. U isto vrijeme neki Amerikanci koji usvajaju bebe iz drugih država, tvrde da u Americi nema dovoljno beba za usvajanje. Stvarnost je, medjutim, takva da ima jako puno američkih beba koje čeznu za toplim domom. Najveći broj takvih beba su afričko-američkog porijekla. Za Glas Amerike, Kimberly Russel:

Allison Drake i Earl Stroud su željeli usvojiti dijete. Na usvajanje bijele bebe su trebali čekati nekoliko godina. Allison i Earl Stroud su iz Ottawe, u Kanadi. Međutim nisu morali čekati da usvoje Ethana, rođenog u Chicagu, gdje su više od 80 posto beba koje čekaju da ih neko usvoji, crnci. Takve bebe sve češće nalaze dom u Njemačkoj, Francuskoj i Kanadi.

Earl Stroud, ”otac“ usvojene bebe: Ne razumijem zašto američki parovi idu u Kinu i Rumuniju kada ima dovoljno djece koja čekaju na usvajanje u njihovoj vlastitoj zemlji.

Michelle Hughes, advokat za usvajanja djece kaže da je osnovni razlog rasizam.

Roditelji imaju običaj reći: “Usvojit ću bilo koga, samo ne crnačko dijete“

Margaret Fleming ima agenciju koja je specijalizovana za pronalaženje doma za crnačku djecu. Pomogla je Earlu i Allison da usvoje Ethana. Sama Margaret ih je usvojila petero.

”Na vrhu hijerarhijske ljestvice usvajanja su bijele, plavooke i plavokose djevojčice, a nažalost, na samom dnu su dječaci afričko-američkog porijekla.“

Margaret Fleming je rekla da se porodice bijelaca koje usvoje crnačke bebe suočavaju sa problemima kako bebe rastu. Phil Bertelsen to zna jako dobro. On je napravio film o vlastitom odrastanju u porodici bijelaca.

”Mislim da je greška kada neko kaže da mu ne smeta rasna pripadnost. Takvi sebe unaprijed osude na šok i bol zbog rasizma kada on ispliva na površinu, do čega neminovno dođe.“

Ali Allison i Earl Stroud o ovome sad za sad ne misle - isuviše su zaokupljeni radošću što su postali roditeljima.

XS
SM
MD
LG