Linkovi

Bijela kuća o savezništvu Sirije i Irana


Razvoj nuklearnog oružja i pružanje utočista teroristima su neprihvatljivi i Sjedinjene države će nastaviti surađivati sa međunarodnom zajednicom da to svima jasno stave do znanja.


Siria i Iran su javno proglasili savezništvo kako bi se suočili sa, kako su zvaničnici te dvije zemlje nazvali, izazovima i prijetnjama. Nakon saopštenja o tome, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClelan je rekao da Sirija i Iran, ako govore o Sjedinjenim državama, iz osnova pogrešno razumijevaju o čemu se radi. I Sirija i Iran, istakao je gospodin McClellan, imaju međunarodne obaveze i nužno je da se ponašaju u skladu sa obavezama koje su preuzeli pred međunarodnom zajednicom.

Na jednoj nedavnoj konferenciji za novinare američki predsjednik George w. Bush je ukazao na Siriju i Iran kao zemlje koje predstavljaju prijetnje drugima i na obaveze koje režimi u tim dvjema zemljama trebaju ispuniti.

”Otvoreno i jasno smo rekli Siriji da je nužno da spriječi da njenu teritoriju koriste pripadnici i simpatizeri bivšeg iračkog režima da bi širili pustoš i ubijali nedužne. Očekujemo od sirijskih vlasti da takve pohvataju i vrate ih natrag u Irak. Jasno ističemo, od prvih dana moje administracije, da Siria ne bi trebalo da na svojoj teritoriji pruža podršku međunarodnim terorističkim grupama. Očekujemo od Sirije da prihvati rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 15-59 kojom se od te zemlje traži da povuče vojne trupe iz Libana. Takođe od sirijske vlade očekujemo da pomogne održavanje poštenih izbora u Libanu. Ovo su vrlo razumni zahtjevi. Postavljeni su sa jasnim ciljem – da svijet učinimo mirnijim.

Kada je Iran u pitanju, gospodin Bush je rekao da svako trebalo da bude zabrinut time hoće li iranski režim razviti proizvodnju nuklearnog oružja.

”Cilj je riješiti to pitanje diplomatski, surađujući sa prijateljima, kao što to činimo sa Francuskom, Njemačkom i Britanijom. Nastavljamo jasno stavljati do znanja irancima da razvoj nuklernog oružja neće biti prihvatljiv. Da sam ja lider Izraela i da slušam neka od saopštenja iranskih ajatolaha koja se tiču sigurnosti moje zemlje, ja bih bio zabrinut za njenu sigurnost. Izrael je naš saveznik, Sjedinjene države imaju jaku obavezu da podržavaju tu zemlju i mi ćemo Izraelu pružiti podršku ako sigurnosti te zemlje bude zaprijećeno.

Razvoj nuklearnog oružja i pružanje utočista teroristima su neprihvatljivi i Sjedinjene države će nastaviti surađivati sa međunarodnom zajednicom da to svima jasno stave do znanja – takođe je rekao predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG