Linkovi

Nekadašnji generali vojske bosanskih Srba pojavili se pred haškim sudom


Dva nekadašnja generala snaga bosanskih Srba, Radivoje Miletić i Milan Gvero, obojica optuženi za ratne zločine, pojavili su se danas prvi put pred haškim sudijama. Miletić je odložio svoje izjašnjavanje o krivnji, dok je Gvero izjavio da nije kriv po tačkama haške optuzznice.

Miletić i Gvero, dva nekadašnja bliska suradnika Ratka Mladića, zajedno su se pojavili pred haškim sudijama, a optužnicu za ratne zločine počinjene 1995. godine na području Srebrenice i Žepe, dijele sa još jednim od Mladićevih pomoćnika, Zdravkom Tolimirom, koji je još uvijek na slobodi.

Radivoje Miletić, autor "Direktive 7", kojom se nalaže fizičko odvajanje Srebrenice i Žepe, te stvaranje "neizdrživih prilika, potpune nesigurnosti za stanovništvo", izjavio je danas da nije razumio optužnicu i iskoristio je pravo da se o njenom sadržaju izjasni za 30 dana.

Suoptuženi Gvero, koji se optužuje za blisku pomoć Mladićui učešće u hapšenju srebreničkih Bošnjaka, na pitaje sudije da li je razumio optužnicu, kaže: Kao pismen čovek pročitao sam i vidim šta je u sadržaju. Medjutim, vidim i da ima dosta stvari koje ja ne mogu povezati samnom, kao što je neki zajednički poduhvat, udruživanje i ubistvo koje je meni strano kao čoveku, i inače, pored toga što sam učestvovao u ratu i druge stvari. No bez obzira na to, ja sadržaj razumem, iako ne mogu da ga prihvatim".

Nakon toga, Gvero je je na svih pet tačaka optužnice odgovorio da se ne osjeća krivim, izmedju ostalog, za zločine protiv čovječnosti i i za kršenje zakona i običaja ratovanja, u Srebrenici i Žepi, jula 1995. godine.

XS
SM
MD
LG