Linkovi

NASA gleda u prošlost


Godinama je NASA pravila tehnološka otkrića koja bi redovno zadivila čovječanstvo svojom veličinom. Međutim sada se ova svemirska agencija osvrće na prošlost pomažući grupi paleontologa da istraže lubanju jednog dinosaurusa.

Iza svega stoji lubanja tiranosaurus reksa koja je pronađena na farmi u Južnoj Dakoti.

Vjeruje se da je to do sada najcjelovitija i najbolje sačuvana lubanja t-reksa, kako ga Amerikanci skraćeno zovu. Stoga nije nikakvo čudo da joj naučnici iz muzeja Carnegie pristupaju s puno pažnje. Kada je došlo vrijeme ispitivanja, za pomoć su se obratili NASA-i.

Ralph Carruth, direktor Laboratorije za matrijal i obradu: Koristimo sistem za ispitivanje lubanje koji je sličan onom u bolnicama, za ljude. Primjenjujemo ga na svemirska vozila i raketne motore. NASA-in glavni centar za svemirska letenja je jedno od rijetkih mjesta u svijetu koji posjeduje kompjutersku tehnologinju za skeniranje kojom se može pregledati Samson, tj. lubanja ovog ti-reksa. Ovaj posao možemo obaviti zahvaljujući Ugovoru o svemirskim aktivnostima, a koji nam omogućava da obavljamo poslove od nacionalne važnosti koji ne remete osnovne zadatke NASA-e. Iz tog razloga sarađujemo sa Carnegie muzejom i njegovim naučnicima.

Carnegie muzeju su trebali podaci, a da se prilikom njihovog dobijanja ne ošteti lubanja.

Lubanja t-reksa se nalazi u kutiji, obezbijeđena je mekom plastikom i ostaće u kutiji sve dok je budemo skenirali. Poslije ćemo je vratiti u muzej koji će se o njoj dalje brinuti, kaže gospodin Carruth.

Kutija je ubačena u kompjuterski skener koji se lagano okreće i usmjerava predmet u pravcu kamere koja ga snima iz svih uglova. Slike koje je NASA dobila će pomoći naučnicima da brzo otkriju sve anatomske anomalije u budućim pronadjenim lubanjama. Kako se rad na lubanji Samson približava kraju, NASA nastavlja sa svojim svemirskim istraživanjima.

Trenutno ispitujemo čvrste dijelove raketnog pojačala kako bismo svemirsku letjelicu opet poslali u svemir. Vraćanje letjelice u svemir je osnovni zadatak u ostvarenju vizije istraživanja svemira koja uključuje završetak radova u međunarodnoj svemirskoj stanici i misije odlaska na mjesec i Mars, kaže gospodin Carruth.

XS
SM
MD
LG