Linkovi

Upozoreno na mogućnost novih terorističkih napada na tlu SAD


Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma jučer su upozorili na mogućnost novih terorističkih napada na tlu Sjedinjenih Država, organiziranih uz pomoć suradnika Osame bin Ladena, Musaba al-Zarqawia.

U novom izvještaju američke obavještajne službe se kaže da je Osama bin Laden nedavno komunicirao sa svojim suradnikom u Iraku, Abu Musabom al-Zarqawiem, sugerirajući da on treba biti uključen u potencijalne napade na Sjedinjene Države.

Al-Zarqawi je do sada bio znatno umješan u napade na Srednjem Istoku, ali nije bilo poznato da planira napade i u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo za unutarnju sigurnost je tokom vikenda izdalo zvaničnicima sigurnosti klasificirani Bulletin, kojeg je glasnogovornik Brian Roehrkasse opisao kao ”vjerodostojan ali ne specifičan“

Podaci su prikupljeni tokom proteklih nekoliko sedmica, i ukazuju na ponovljenu želju al-Qaide i njoj pridruženih grupa da napdnu na američkom tlu, kaže Roehrkasse, dodajući da se za sada ne planira podizanje nivoa opreza na veći nivo.

Prema presretnutim komunikacijama, bin Laden je kontaktirao al-Zarqawia u posljednja dva mjeseca nastojeći ga privoliti za napade na američkom tlu, kaže zvaničnik sigurnosti pod uvjetom anonimnosti.

Al-Zarqawi se okrivljuje za brojne napade u Iraku, i zakletvu vjernosti bin Ladenu i al-Qaidi prošle godine. Medjutim, on ima i neslaganja sa bin Ladenom i Zarqawieve operacije se smatraju drukčijim od centralnih al-Qaidinih operacija.

Drugi američki zvaničnik je za AP izjavio da obavještajni podaci ukazuju da al-Qaida nastavlja podsticati al-Zarqawia, rodjenog u Jordanu, da se uključi u napade protiv amerikanaca izvan Iraka, uključujući Sjedinjene Države.

Prema riječima bivšeg zvaničnika za borbu protiv terorizma, Richarda Clarka, posljednju prijetnju bi trebalo uzeti ozbiljno.

”Mislim da smo u posljednje tri godine uljuljkani u vjerovanje da više neće biti napada na Sjedinjene Države, i mislim da upravo kada zauzmete takvo stajalište, dolazi drugi val napada.“

Iz Ministarstva pravosudja kažu da je podatke u bulletinu upućenom zvaničnicima sigurnosti u zemlji, prikupila CIA.

XS
SM
MD
LG