Linkovi

P. Bukejlović: Dan nezavisnosti BiH je proizveo sukobe


Za razliku od Federacije 1. mart se u Republici Srpskoj ne proslavlja kao Dan nezavisnosti. Izuzetak je Srebrenica gdje zaposleni u Skupštini opštine danas nisu radili.

l. mart se neće u Republici Srpskoj slaviti kao Dan nezavisnosti sve dok sva tri naroda ne usaglase konsenzusom Zakon o praznicima. Izjavio je ovo danas premijer Republike Srpske, Pero Bukejlović naglašavajući da je taj datum proizveo sukobe na ovim prostorima.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac je poručio da l. mart budi sjećanja na, kako je rekao, antisrpski referendum iz 1992.godine na kome je, bez pristanka srpskog naroda donesena odluka o izdvajanju Bosne i Hercegovine iz tadašnje JugosLavije.

Inače u Republici Srpskoj je danas bio običan radni dan izuzev u Srebrenici gdje zaposleni u Skupštini opštine nisu došli na posao. Komentarišući ovaj čin, entitetski premijer Pero Bukejlović je naglasio da je očigledno da rukovodstvo opštine Srebrenica ne poštuje činjenicu da se to mjesto nalazi u Republici Srpskoj.

U distriktu Brčko radnici u pojedinim firmama su radili dok su drugi neradno obilježavali Dan nezavisnosti. Tim povodom, 25 radnika srpske nacionalnosti, koji su došli na posao u preduzeće Pirometal su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je novi većinski vlasnik ovog kolektiva odlučio da 1.mart bude neradni dan. Šezdesetak, uglavnom, Bošnjaka nije došlo na posao.

XS
SM
MD
LG