Linkovi

U Federaciji BiH obilježen Dan nezavisnosti BiH


U Federaciji BiH, obilježen je danas dan nezavisnosti BiH. Prije 13 godina, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum na kojem je nezavisnost države podržalo blizu 67 posto građana. Potom je Vijeće ministara Evropske unije, 06. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

No, i u desetoj godini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Dan nezavisnosti obilježava se samo u Federaciji BiH.
I danas je bilo tako.

Član predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, posjetio je ovim povodom spomen mezarije Kovači i mezar prvog Predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegović, a nakon toga delegacije su obišle i Partizansko spomen-groblje Vraca gdje je položeno cvijeće i odata počast antifašistima i žrtvama fašizma.

Ovom prilikom Tihić je izjavio da svi oni koji osporavaju ovaj datum moraju biti svjesni da je 1.mart temelj i Daytonskom sporazumu, u kojem stoji da BiH, nastavlja kontinuitet Republike BiH, čiji su temelji u 25 novembru, Danu državnosti i 1.martu, Danu nezavisnosti.

Iako je u FBiH, 1 mart državni praznik, u zapadnohercegovačkom kantonu danas je bio uobičajen radni dan. Za zaposlene u općinskim strukturama Srebrenice, danas je bio neradni dan. Već nekoliko godina, lokalna administracija ove općine, u kojoj većinsku vlast ima SDA, obilježava sve praznike i RS i FBiH.

XS
SM
MD
LG