Linkovi

State Department o kršenju ljudskih prava u svijetu


Američki State Department je danas u Washingtonu izdao godišnje izvješće u kojima se navode kršenja ljudskih prava u brojnim zemljama, uključujući Sudan, Kinu,Siriju i Saudijsku Arabiju. Izvještaj je danas u Washingtonu predočili su pomoćnici američkog državnog sekretara Paula Dobriansky i Michael Kozak.
U izvještaju koji obuhvata proteklu, 2004 godinu, kaže se da je u nekim zemljama došlo do izuzetnih, pozitivnih razvoja u polju ljudskih prava, i u tom smislu se izdvaja održavanje izbora u Afganistanu, Ukrajini, Iraku i na Palestinskim teritorijama.

Kršenja ljudskih prava su zabilježena u Iranu, Siriji i kod američkih saveznica, Saudijske Arabije i Egipta.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za demokraciju Michael Kozak je novinarima u Washingtonu kazao da američka vlada čak razmatra sankcije protiv Saudijske Arabije jer saudijska vlada strogo nameće vjersko povođenje.

U Africi, izvješće oštro kritizira vlade Sudana i Zimbabvea. U Aziji se izdvaja Kina, za koju američki zvaničnici kažu da je stanje ljudskih prava razočaravajuće, dok se također navode primjeri u Burmi i Sjevernoj Koreji koji se tiču teških kršenja ljudskih prava.Sjverna Koreja se naziva jednom od najbrutalnijih i najrepresivnijih režima, te se vjeruje da se oko 200 hiljada ljudi nalazi u zatvoreničkim kampovima, gdje prema izjavama onih koji su uspjeli pobjeći, mnogi umiru usljed mučenja, gladi i bolesti.

Što se tiče Latinske Amerike, State Departmant kritizira Kubu i poziva na poštivanje prava siromašnih u Venecueli.

Zemlje Eurazije se također kritiziraju, uključujući Rusiju zbog toga što nije učinjeno ništa na poboljšanju stanja ljudskih prava. Vladine institucije u Rusiji koje se bave zaštitom ljudskih prava su relativno slabe; u Bjelorusiji se navode primjeri maltreritanja od strane policije i povremenih mučenja u zatvorima.

Ukrajina je pozdravljena zbog odluke Vrhovnog suda o raspisivanju novih predsjedničkih izbora.

Turska je također pohvaljena što je zbog aspiracija za priključenjeme EU donijela novi paket odavno potrebnih reformi. Međutim, također se kaže da je te reforme potrebno i implementirati.

U Izvješću se analizira i stanje ljudskih prava u BiH.

Poštivanje ljudskih prava od strane vlade i dalje je slabo, i - premda su vidni napreci u nekoliko područja - postoje i ozbiljni problemi. Policija nastavlja sa zlostavljanjima i fizičkim maltretiranjima zatvorenika i ostalih građana.

Međutim, poboljšana je situacija koja se tiče odgovornosti policajaca za pojedinačna maltretiranja. I dalje postoji problem prenatrpanih, ostarjelih zatvorskih jedinica.

Pravni sistem u oba entiteta i dalje je predmet utjecaja dominatnih političkih stranaka i izvršne vlasti. Primjenjivanje pravnih odluka od strane lokalnih vlasti se poboljšalo tokom godine, međutim, prepreke i dalje postoje usljed manjka administrativnih kapaciteta u sudovima koji bi se hvatali u koštac sa većim brojevima sudskih slučajeva.

Dolazi i do kršenja individualnih prava, a to se posebno odnosi na prava manjinskih povratnika. Pritisci i zloupotreba medija od strane vlasti i dominantnih političkih stranaka se nastavlja. Incidenti uključuju birokratsko uznemiranvanje, zastrašivanje, vrijeđanje i napade na ličnosti, zatim prijeteće ponašanje, iako su, međutim, nasilne prijetnje smanjenje.

Akademske slobode su ograničene etničkom pristrasnošću i politizacijom fakultetskih namještenja. Neispunjavanje obaveza prema haškim tribunalom nastavlja potkopavati vladavinu zakona u zemlji. Izolirano političko, etničko ili vjersko nasilje se nastavlja.

Trgovina ženama i djevojčicama je ozbiljan problem, za što je vlada preuzela značajne korake.

Ovogodišnje izvješće State Departmenata o stanju ljudskih prava u cijelsoti, u svijetu i u BiH možete pročitati na Internet stranici http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2004/index.htm

XS
SM
MD
LG