Linkovi

Apoteka Majke Prirode u San Franciscu


Izložba nedavno organizirana u Sjedinjenim Državama bacila je novo svjetlo na ključnu ulogu koju mnoge biljke igraju u liječenju brojnih oboljenja. Robert Raffaele izvještava sa izložbe ljekovitog bilja u San Franciscu.

Posjetioci ovdje izbliza mogu vidjeti biljke sa nekoliko kontinenata, čija upotreba u medicinske svrhe pomaže - od liječenja obične prehlade do borbe protiv tumora. Izložba je poučna za sve uzraste:

SCOTT MEDBURY, direktor izložbe: Djeca će imati priliku da istraže i otkriju koliko su biljke uopšte važne za opstanak naše planete.

Na primjer: ova puzavica iz Južne Amerike koristi se za pravljenje totalne anestezije koja se koristi tokom operacije srca...

Aloja, izvorno raste u Africi, ima mnogo primjena, od lijeka za opekotine do laxativa.
Ova mašina pokazije nivo ljutine različitih feferona, koje su korisne i za stomak i za olakšavanje bola od artritisa i drugih bolesti. Kustos Lisa Van Cleef.

- Sastojak koji papriku čini ljutom koristi se za pomoć ljudima koji boluju od Herpes Zoster-a, veoma bolnog oboljenja i to tako što na vrućinu dodaje još vrućine i mjesto bola postane neosjetljivo za bol.

Još jedan primjer: morfin koji se prepisuje neizlječivim bolesnicima i drugima u teškom bolu dolazi od opijuma koji se gaji u Indiji i Afghanistanu.

Taxol, široko korišten lijek koji sprečava reprodukciju ćelija tumora dojke - dobija se iz kore evropske tise.

Hoodia je gorki kaktus koji raste u JužnojAfrici.

Pleme Calahari iz Južne Afrike koristi to za zaustavljanje apetita kad lovci krenu u višednevni lov, kaže Lisa Van Cleef.

Apoteka Majke Prirode biće izložena u San Franciscu do oktobra ove godine.

XS
SM
MD
LG