Linkovi

Hag: Dolazak novih optuženika i žalbe već osudjenih


Nekadašnji komandant Armije BiH, Rasim Delić, smješten je u pritvor Tribunala, potvrdjeno je danas u Hagu. Optužnica tereti Delića za više ubistava, okrutne postupke i silovanje, što se kvalificira kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Delić se smatra krivim zbog činjenice da je, kako trevde tužitelji, znao za zločine, ali ih nije spriječio, niti je kaznio njihove počinitelje.

Zločini su izvršeni nad pripadnicima HVO i VRS, a vršili su ih mudžahedini koji su djelovli u sklopu Trećeg korpusa i čija jedinica je osnovana naredbom optuženog.

Vrijeme prvog pojavljivanja Rasima Delića pred haškim sudijama još nije odredjeno, ali se očekuje da bi se to moglo desiti uskoro, možda već tokom ove sedmice.

Uz Delića, danas se u haškom pritvoru našao i bivši član Glavnog štaba VRS, Radivoje Miletić, koji će se, zajedno sa Milanom Gverom, koji se prošle sedmice predao Tribunalu, tokom ove sedmice prvi put pojaviti pred haškim sudijama. Njih dvojica će se izjasniti o navodima optužnice koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene u Srebrenici i Žepi, jula 1995. godine.

Danas je Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo kazne optuženima za zločine počinjene u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Riječ je o kaznama raspona od pet do dvadeset pet godina, a dosudjenim Miroslavu Kvočki, Mladji Radiću, Zoranu Žigiću i Dragoljubu Prcaću. Svi oni su se žalili na prvostepene presude, donijete novembra 2001. godine, smatrajući kazne pretjerano viskoim zbog činjenice da, kako tvrdi njihova odbrana, nisu zauzimali ključne pozicije vlasti, niti su bili sudionici "šireg zločinačkog plana".

Komentirajući danas te navode, Žalbeno vijeće je primjetilo da osudjeni, iako im nije dokazano učešće u dogovaranju zločinačkog plana, svojim postupcima u vrijeme na koje se odnosi optužinica a potom i presuda, dijele krivnju učešća u zločinu.

Odbacujući glavninu prigovora osudjenih, Žalbeno vijeće je odlučilo da ne mijenja presude Raspravnog vijeća.

XS
SM
MD
LG